Приносът на осите като опрашващи насекоми се оценява на 250 милиарда щатски долара годишно в целия свят, смятат изследователите. Те са провели проучване, което наскоро бе публикувано в списанието Biological Reviews, информира SadyOgrady.

Учени: Пчелите планират събирането на нектар

Учените са направили анализ на над 500 научни статии, отнасящи се до общо около 33 хиляди вида оси, за да разберат всичко за ролята, която те играят в екосистемата.

Осите са от онези насекоми, които недолюбваме, пише изследователката Сейриан Самнер от Университетския колеж в Лондон, Великобритания.

Пчелите, които също жилят, имат добра репутация. Това е така, защото хората знаят, че те опрашват културите и произвеждат мед, допълва тя.

Самнер добавя, че ролята на осите в екосистемата все още се подценява.

Тепърва започваме да разбираме значението на техните екосистемни дейности, казва изследователката.

Осите са хищници и техните жертви често са насекоми, които застрашават посевите. Учените изчисляват, че тази функция на осите възлиза на 416 милиарда долара годишно в целия свят. С други думи, осите може да бъдат използвани в селското стопанство за намаляване на популациите от вредители.

На свой ред приносът на осите като опрашители се оценява на 250 милиарда щатски долара годишно в целия свят. Изчислено е, че те взаимодействат с поне 960 вида цветя. Включително 164 вида, които са напълно зависими от опрашването, като някои орхидеи.

Учените допълват, че много оси са многостранни опрашители. Т.е. те могат да опрашват растение, когато неговият основен опрашител изчезне от екосистемата. Освен това тези насекоми са с доказани ползи в медицината – тяхната отрова и слюнката им има антибиотични свойства.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Сладък капан за оси

Сливови плодови оси - най-опасните неприятели по сливата

Агроиновации: По-добра репродукция на пчелните семейства