Заложени мини костваха плащането на фермери по мярка 11 “Биологично земеделие”. Това е и причината Бългаска Асоциация Биопродукти (БАБ), подкрепена от още 10 организации в сектора, да настоява за спешно изменение на наредбата, касаеща биологичното производство.

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

Позицията на БАБ е вече изпратена до ръководството на земеделското министерство.

“Преди дни беше извършено плащането по Мярка 11 „Биологично земеделие“ на българските биологични земеделски стопани. За пореден път голяма част от тях останаха неприятно изненадани, поради намаляване или пълен отказ от оторизация на заявените субсидии. В повечето случаи става дума за вменяване на неспазване на изисквания, продукт на националната свръх регулация,  каквито не е известно да се прилагат в нито една друга европейска страна. 

От години предупреждаваме за заложени мини в националната нормативна уредба, която търпи редакции всяка година. Фермерите се объркаха в изискванията, които се променят постоянно. 

Множество биофермери са санкционирани заради сгрешен код, заради незаявяването на цялото БЗС по мярка 11 (въпреки че всички парцели са биосертифицирани), но най-вече заради изискването да се покаже добив от всеки парцел, заявен за подпомагане”, пишат в позицията си БАБ.

Вижте още: След плащането по мярка 11: Кои стопани останаха без пари?

В тази връзка организациите настояват за спешно изменение на Наредба 4 за прилагане на мярка 11. Те предлагат сертификатът за произведена биологична продукция да може да бъде представен до 30-и септември на годината, следваща последната година от ангажимента. По този начин ще бъдат спасени над сто биопроизводители, които в противен случай ще останат без финансиране и с прекъснати ангажименти, смятат от биоасоциацията.

”Кандидатстването по мярката за биологично земеделие се превърна в хазарт – никога не можеш да предполагаш какъв проблем ще възникне и дали можеш да разчиташ на тези средства. Няма никаква предвидимост.

Правилата се променят по време на текущата кампания. А защитата срещу евентуален отказ от оторизация или намаляване на плащането пред административния орган, се превърна за нас в кауза пердута. Произнасянето е с голямо закъснение, обикновено година-две след проблемната кампания, допълнително затруднява защитата на засегнатите сред нас. Това демотивира колегите в сектора за смисъла да развиват биологично земеделие”, аргументират позицията си организациите, подписали писмото.


Друго искане е свързано с предстоящото приемане на Наредба за условията и реда за прилагане на интервенциите „биологично растениевъдство“ и „биологично пчеларство”.

Вижте цялото писмо ТУК

Организациите са категорични, че няма да допуснат фермерите да останат без подпомагане заради въвеждането на изискване за доказване на добив от всеки парцел и реализиране на културите, които се подпомагат.

Те искат преди да бъде обнародвана наредбата, да се впишат промени в нея. 

“Настояваме текстът на наредбата по отношение на изискването на добиви да бъде синхронизиран с текста от Стратегическия план, който не поставя изискване за добив от всеки парцел. Доказването на добиви и реализация да бъде обобщено за културите, които са обект на подпомагане, като се предвидят изключения”, предлагат организациите. 

Те настояват за истински нормативни промени.

“Този път няма да се задоволим само с предупреждения за предстоящата загуба на средства за българските земеделци. Ако наредбата бъде публикувана в Държавен вестник в настоящия й вид, в частта по отношение нормите за изискване на добив от всеки парцел и без предвиждане на изключения от правилото за добив и реализация, ще обжалваме наредбата в тази й част като противоречаща на европейските регламенти”, заключват 11 организации, изпратили писмото.