Биопроизводителите се сблъскват с доста проблеми, чието решаване все още не е ясно, а до затваряне на заявленията по Кампания 2023 остават десет дни. 

Цел: До 40 доставки годишно на биохрани по училищните схеми

„Сблъскваме се с много проблеми,  свързани с тежкото администриране на нашата работа. До този момент нямаме яснота как да приключим заявленията си. В същото време вече влизаме в жътва и нашите контролиращи лица ни чакат да затворим заявлението, за да дойдат на инспекция“, споделя за Агри.БГ биопроизводителят Бранимира Иванова, която отглежда органично лимец, спелта, биологичен слънчоглед, кориандър и резене. Освен това не са за подценяване проблемите с животновъдите, чийто животни са непрекъснато в някои от нивите, става ясно от думите и.  

„Ние плащаме на контролиращите лица за европейски сертификати, но имаме проблеми с пазара на продукцията зад граница. В Европа потреблението на биохрани намаля драстично. Традиционни европейски търговски марки решиха, че им е по-изгодно да купуват украинска и молдовска стока, която не е съвсем био. Там не се изпълняват европейските регламенти, но е по-евтино и ние имаме проблем с пазара. Затова питам министерството и искам повече яснота дали може да ни помогне за реализацията“, споделя Иванова, която от 9 години е в биосектора и досега не е имала нито една санкция от държавата за нередности. 

Бранимира Иванова: Земеделците се превърнахме в строители на складови площи, за да съхраняваме залежалата продукция, която втора година стои.

Иванова стопанисва 359 парцела, които са разположени на 500 хектара на 20 км от границата с Турция в живописен район, известен като Българската Тоскана. Фирмата е семейна, но основната работа пада на нейните плещи, тъй като съпругът и е действащ адвокат. 

Преди Ковид пандемията пазарът е бил добре регулиран и ясен. „Знаехме кога започва интересът към нашата стока, кога да мислим за щатски сертификат. Пандемията наруши веригите на доставка, а като започна войната нещата излязоха извън контрол. Всяка държава намери начин да си защити земеделските производители, не става дума само за биологичните производители. Защо ние не го направихме?“, споделя Бранимира Иванова. 

И се чуди защо лимецът , който сега съхранява не е изкупен от държавата на съвсем преференциални цени, за да го изядат нашите деца, вместо да им се дават хлебни изделия от брашна с неясен произход. 

Като производител на биологичен кориандър, Бранимира пита управляващите защо се ощетяват производителите на тази култура. 

„Твърди се, че имало недобросъвестни производители, които източват мярката. Проследете пътя на парите, вижте кой продава биокореандър. Този продукт като отиде в Германия се взема за фармацията, от него се правят всички детски препарати за колики, затова няма съмнения в чистотата му. Нека който продава биокориандър, той да получи субсидия. Този, който гледа хиляди декари биокориандър, а не е продал нито килограм – защо да получава субсидии. Много е леко за контролиране, защо никой не желае да го направи“, казва биопроизводителката, която е категорична, че нужда държавата да осмисли, че пазарът е проблемен и да помогне.

„Противно на всякакви приказки, ние не търсим свръхпечалба и трупане на пари“, споделя още Бранимира Иванова.