Историята на Даниел Фрей започва от футбола, минава през фирма за дистрибуция на бои и го отвежда до животновъдството. Въпреки че стартира фермата си от нулата, днес той е горд създател на кооперация и смята, че сдружаването е решението за просперирането на семейната ферма, научаваме от специализираното земеделско издание Agrointel.

ЗК „Нива - 93“: Печелим от земеделието, другите дейности имат социална функция

Преди да стане фермер, Фрей е бил футболист. На 24-25 години осъзнава, че не може да постигне повече във футбола и се пенсионира от спорта. Започва работа във фирма за дистрибуция на бои. Открива му се добра възможност да опознае как работи бизнесът. Тъй като е първият служител във фирмата, амбициозността му веднага е забелязана. Той прави добро впечатление и след година става съдружник, вече като собственик на ⅓ от нея. Кризата от 2008-2009 г. е сериозен удар върху бизнеса, но Фрей вече е започнал друго начинание.

Паралелно с дистрибуцията на бои той си партнира със зет си, за да създадат кравеферма. Тъй като семейството на жена му вече има опит в животновъдството, задачата се оказва малко по-лесна за неопитния бивш футболист.

Със зет ми решихме заедно да изградим тази част от бизнеса. Имахме 140 хектара земя и 70 дойни говеда. През 2015 г. взехме решението да се разделим и да тръгнем по различни пътища. Направих ферма наблизо и успях да възстановя стадото до 70 говеда. И двамата сме членове на кооперацията Samus Lact - така че все още работим заедно, помагаме си със съвети и машини, споделя Фрей. Днешния си успех той обяснява с помощта от колегите кравевъди.

Имах късмет с кооперацията и с колегите в кооперацията, които ми повярваха и успяха да ми помогнат със средства, за да мога да завърша строежа на кравефермата. Започнах с 30 млади животни. Докато строяхме, мина време. Те пораснаха и стадото се увеличи до 70-75 дойни крави, юници и телета.

Ядрото на стадото на Фрей е от крави Холщайн, директно доставени от Нидерландия. Започва с 35 юници. Сега има 140.

Произвеждаме между 27 и 28 литра мляко на крава. Много е трудно да поддържане това ниво на производство или да растем, тъй като сушата се отрази на фуража. Миналата година направих дажба от силаж и слама. Към тях добавяме талаш и царевично брашно, казва Фрей.

Броят на животните във фермата постоянно расте. За осеменяването отговаря  ветеринарният лекар от кооперацията Samus Lact. Тя е създадена през 2013 г. Тази година чества 10-годишнина. Днес обединява 21 членове с общо стадо от 1300 говеда. Всеки ден количество от 30 000 литра мляко пристига от фермерите на Samus Lact до млекопреработвателна фабрика в Алба Юлия.

Най-голямото постижение на сдружението е по-добрата цена за членовете. Тук най-накрая успяхме да капитализираме нашите ферми, успяхме да увеличим стадата от едър рогат добитък и да купуваме заедно по-големи количества на много по-добра цена, обяснява Даниел Фрай какво са предимствата на кооперацията за млечни крави.

Кооперацията има шестима служители. Има и нает ветеринарен лекар, който се грижи за хуманното отношение към животните и развъждането.

Всеки ден той е в различна ферма и работи в развъдната част на ТКЗС. Имаме инженер-агроном – млада дама, която освен консултантската част по агрономия ни прави и книжната част, споделя Фрай.

Тайната на успеха на кооперацията бившият футболист си обяснява с това, че всички нейни членове правят всичко възможно, за да продължат напред. Те търсят най-добрите решения. Макар че са различни като нация и религия, обединява ги дойната крава.

Кравефермата на Даниел Фрей се намира в град Одореу, окръг Сату Маре. Стопанството е смесено. Притежава стадо от 140 млечни крави от породата Холщайн и обработва 160 хектара земеделска земя.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Инвестиционни предложения: 2 000 кг/дка царевица планира кооперация в Силистренско

Предложение: Производителите на плодове да изградят преработвателна фабрика като акционери

Дамите в селското стопанство: Велика Славова