Дъждуване на 1 517 дка с царевица в Силистренско планира да изгради Земеделска кооперация „16 декември”, се съобщава в уведомление за инвестиционно предложение до РИОСВ – Русе.

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

Сушата и високите температури, които изпепелиха царевични площи и от последната реколта, все повече притискат земеделците да инвестират в системи за напояване. Конкретната инвестиция е за мобилни пивотни системи в землището на село Гарван, община Ситово, област Силистра.

В предложението е записано, че напояването е за 1 517 дка, от които с поливното покритие ще бъдат 1 144 дка земеделски площи през периода май - август. Стопанството ще бъде разделено на три подобекта с три сондажни кладенеца и системи за дъждуване. Предвидени са и устройства за измерване на разходената вода. Според кооперацията това е най-оптималното решение за производството им.

Земеделска кооперация „16 декември”: Очакваният добив от декар е 2000 кг царевица, или за 1 517 дка – 3 034 000 кг.

Планираният срок за изпълнение на инвестицията е до една година. В мотивацията за нея се изтъкват предимствата на метода дъждуване като точното дозиране на поливната норма, относително високата равномерност на поливката и възможността за автоматизация на процеса

Дъждуването с пивоти е метод за обработване на по-големи и повече площи наведнъж, което го прави един от предпочитаните методи за напояване. Той позволява оптимален вариант – хоризонтално или вертикално разпределяне на водата в почвата, както и регулиране на въздушната влажност.