Земеделска кооперация „Нива-93“ притежава 30 000 декара земя и макар, че е най-голямата в страната, нейното предимство е във факта, че трудно ще се намери друго селскостопанско кооперативно стопанство, където има назначени на трудов договор 150 човека.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Това е важно за всеки селски регион, а за хората от силистренското село Иширково е безценно, тъй като там почти няма друга дейност, с която да се занимават. 

ЗК „Нива-93“ не се занимава само със земеделие – полски култури и трайни насаждения, но има и цех за производство на хляб и хлебни изделия, развива търговска дейност и поддържа 9 обекта в различни места в Силистренска област, разполага с ресторант, кооператорите отглеждат и пчели. 

При селското стопанство има печалба, за другите отрасли от кооперацията смятат, че са губещи. „В търговията, въпреки че правим около 1.8 млн. лева оборот почти няма печалба и по-скоро играе ролята на социална дейност, с нея осигуряваме по-добро обслужване на населението“, споделя председателят на кооперацията Велика Славова.

В търговията основните проблеми са сивата икономика, конкурентите работят без документи и дори от ЗК „Нива“ срещат много голямо затруднение при снабдяването на магазините си, тъй като доставчиците не искат да издават фактури, пишат едно в отчетните документи, а продават друго, което е сериозен проблем за кооперацията. 

В магазинната мрежа всяка година влизат едва около 20 тона плодове от собствените овощни градини, което е незначително, тъй като само от производството на кайсии годишната реколта е 1500 т. Освен това се отглеждат череши, праскови и сливи. Останалото количество се реализира в преработвателни предприятия за замразяване на плодовете, за производство на ракия. 

Един от проблемите при производството на плодове и зеленчуци е, че в близост няма преработвателно предприятие, което затруднява изкупуването на стоката и се оскъпява продукцията, тъй като се превозва на 250-300 км.

Велика Славова: Трябва да има в региона преработвателно предприятие, но изграждането не е по силите на една или две-три кооперации. Необходимо е да се направи сдружение, в което да участва и държавата. Въпросът не е само за построяването на една консервена фабрика и да отгледаме продукцията за нея, а трябва да се намерят и пазари за реализацията. Този въпрос не е по силите ни по отделно.

Земеделското стопанство е с 1200 член-кооператори, на които през тази година е дадена рента в размер на 120 лв./дка, част от която се изплаща в момента, освен това членовете получават и 20% дивидент върху дялове и капитал. 

Въпреки, че обезлюдяването не подминава и този край, в „Нива – 93“ все още няма остър проблем с работната ръка, но вече се чувства липсата на квалифицирани кадри. В кооперацията работят и млади агрономи, като Славова не скрива радостта си от този факт.

Оказва се, че трима млади специалисти са ангажирани вече, като последният постъпил агроном е магистър по растителна защита, който е дете на член-кооператор. Кооперацията има и стипендианти по други специалност в професионалните земеделски гимназии.