Африканската чума по свинете (АЧС) не стихва и продължава да се разпространява в дивата природа с плашещи темпове, макар че вниманието към нея временно намаля покрай кризата с епидемията от коронавирус.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви 75 случаи на вторично възникване на заразата сред диви прасета. Само седмица по-рано институцията съобщи за поредното покосено от болестта стопанство, отглеждащо източно-балканска свиня.

Свиневъд: Предпазвам животните от АЧС, като не храня с царевица

Установените 75 случая на болни диви животни са концентрирани основно в областите Сливен и Габрово. Там засегнатите прасета са съответно 28 и 44. По едно животно с АЧС е открито на териториите на областите Велико Търново, Ямбол и Бургас.

От появата на заразата досега тя заличи над 30% от отглежданите домашни свине в страната. Една от причините за този висок дял е, че дори само едно животно в голям свинекомплекс да даде положителна проба за чума, се унищожават всички останали, които са били в контакт с него.

Най-засегнати от болестта се оказаха стопанствата, отглеждащи породата източно-балканска свиня. Поради спецификата на отглеждането на тези животни - пасищно, на открито, много от тях паднаха жертва на чумата. Животновъдите се опасяват, че породата може да бъде изцяло загубена у нас.

Министерството на земеделието представи амбициозен план за справяне със заболяването по-рано тази година, но все още няма яснота как той се прилага и дали скоро ще има видим резултат.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Питане: Защо избихме домашните прасета и оставихме дивите?

До 31 март: Всички прасета във фамилни ферми с ушни марки

Биосигурност: Пълна дезинфекция на автомобилите на Дунав мост 2