Модерна дезинфекционна установка ще бъде монтирана през март на Дунав мост 2 край Видин за посрещане на автомобилния трафик от румънския град Калафат.

Чума по свинете - извънредно заседание във Враца

Целта на съоръжението е да осигури съвременна превенция срещу заразни болести по животните и конкретно срещу Африканската чума по свинете (АЧС). Устройството изцяло ще облива с дезинфектант влизащите в страната ни превозни средства.

„Чух, че ще правят нещо толкова модерно на моста и мисля, че това е добре, защото само тук нямаше. По трасето ежедневно минават стотици превозни средства към страната ни и така поне ще бъдем защитени от свинската чума, която така или иначе вече има проявления в нашия регион“, коментира водачът на ТИР Сашо Ангелов, който често ползва моста.

До момента в областта от началото на годината са регистрирани пет случая на Африканска чума по свинете. Всички те са при диви прасета, отстреляни в землищата на град Белоградчик и селата Чупрене, Коста Перчово и Раяновци.

През миналото лято се наложи да бъдат избити домашните прасета в ромския квартал на Видин „Нов път“ заради констатиран случай на заболяването. Такъв имаше и в село Новоселци, където също бяха взети необходимите мерки.

Сега стопаните отново имат възможност да подадат заявления за отглеждане на прасета в задния двор.

Ветеринарният лекар ми поясни, че трябва да осигуря минимум 1 кв. метър на едно прасе и имам правото да гледам до три прасета. Има изисквания и към обувките, и дрехите, с които мога да влизам в кочината, за да ги храня или да почиствам. Трябва да разполагам с дезинфектанти, а фуражът трябва да държа в добре затворени помещения. Струва ми се доста сложно за изпълнение и затова още не съм решил, но май няма да гледам прасе“, коментира Кирил Костов, който също е трябвало да умъртви едно миналото лято заради случая на АЧС в квартал „Нов път“.

Малко след Нова година той си купил прасе от ферма за 5 лв./кг живо тегло и останал доволен - това е истинското свинско месо. Смята пак така да купи, защото не харесва качеството на месото от магазина.

Превантивни дейности за дезинфекция на Дунав мост 2 досега нямаше. На другите два ГКПП в района – Връшка чука и Брегово, служители от областната структура на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съблюдават автомобилите, които влизат в страната, задължително да преминават през дезинфекционен разтвор, налят в лека вдлъбнатина на самото пътно платно. 

Монтажът на модерната дезинфекционна установка на важното пътно съоръжение от Видин към Калафат ще започне на 4 март и ще завърши най-късно до края на месеца.