Производството на царевица в Европейския съюз е по-високо от първоначалните оценки. 

Четете още: Готвят лесен достъп до земя за всички, заети в селското стопанство

 

Това се дължи на по-богатите реколти в страни като Франция, Полша и Германия. В България и Румъния обаче тази година добивът е нисък. Цените на царевицата са под натиск и временно паднаха до около 200 евро/т, дори под това ниво. Консултантската фирма Strategie Grains ревизира прогнозите си за тазгодишната реколта от царевица в Европейския съюз за втори пореден месец, съобщи Agrarheute .

Анализаторите оценяват производството на царевица на 60,6 милиона тона, с около един милион повече от септемврийската прогноза и с 8,2 милиона повече от засегнатата от екстремна суша реколта през 2022 г., казва френската компания в доклад за зърнените култури.

Текущата реколта от царевица обаче остава значително под средната за последните пет години поради по-ниските обработваеми площи, които са намалели с около 400 000 хектара. Това показва "деликатният баланс" на пазара на царевица, който ще има нужда от голям внос през този сезон, според стратегията на Grains . Този внос обаче ще доведе и до по-ниски цени.

Европейската комисия ревизира надолу прогнозите си за реколтата от царевица в Европейския съюз в края на септември. Комисията оценява производството на царевица на едва 59,8 милиона тона, близо 2 милиона тона по-малко от августовската прогноза от 61,7 милиона тона, но все още със 7,7 милиона тона повече от сухата 2022 г.

Очаква се количеството на внесената царевица да достигне около 20 милиона тона. Това представлява 25% от европейското потребление и биха били надминати в международен план само от Китай с покупки от 23 милиона тона.

През този сезон до 8 октомври страните членки на ЕС са внесли около 4,8 милиона тона царевица – с около 40% по-малко от предходната година. Украйна осигурява 46% от общия внос, докато Бразилия допринася с 42%.

Засега основният купувач е Испания с 1,87 млн. тона царевица, със значителна разлика спрямо Италия, Холандия и Португалия. 

Четете още: Колебливо възстановяване на европейските цени на зърното

 

Цените на царевицата напоследък отбелязаха значителен спад – главно повлияни от развитието на световния пазар. В Европа текущата реколта също оказва натиск върху цените.

На европейския фючърсен пазар цените на царевицата временно паднаха под границата от 200 евро за тон. От началото на годината цената на царевицата е паднала с около една трета.