Цените на зърното се повишават след доклад на Министерството на земеделието на САЩ – USDA. Ситуацията обаче остава трудна за европейците, тъй като Русия определя темпото и цените, особено при износа. 

Препоръка: Съхранете пшеницата за продажба в по-добри години

 

Глобалната перспектива на USDA за пшеницата предполага „по-малко производство, намалени запаси, по-ниско потребление, по-ниска търговия и по-ниски запаси, коментират от agrarheute.

Министерството на земеделието на САЩ понижи прогнозата си за глобалното производство на пшеница за селскостопанската 2023-2024 година с 4 милиона тона, главно поради очаквано намаляване на реколтата в Австралия, която беше засегната от суша. Това от своя страна доведе до леко понижаване на прогнозите за резервите.
Докладът на Министерството на земеделието на САЩ донесе и колебливо възстановяване на европейските цени на зърното. 

Световното производство на пшеница е намалено с 4 милиона тона до 783 милиона тона. Свиването на обемите на реколтата в Австралия и Казахстан беше само частично компенсирано от по-високото производство в Съединените щати. 

Реколтата в Австралия ще бъде намалена с 1,5 милиона тона до 24,5 милиона тона поради продължаващата суша. Производството в Казахстан е намалено с 2 милиона тона до 13 милиона тона. Причината са лошите условия за отглеждане през този сезон. 

За Аржентина прогнозата сочи непроменена реколта от 16,5 милиона тона. За САЩ реколтата е увеличена от 47,2 на 49,3 млн. тона. Руската реколта остана непроменена на 85 милиона тона , както и производството на Украйна на 22,5 милиона тона. 

Световната търговия с пшеница е намалена с 1,1 милиона тона до 206,3 милиона тона. По-малкият износ от Австралия, Бразилия и Казахстан е само частично компенсиран от по-високия руски износ. 

USDA сега вижда износа на Русия на 50 милиона тона, което е с 1 милион тона повече от предходния месец и също така с 2,5 милиона тона над рекордния износ от миналата година. За Украйна прогнозата е  износът на пшеница да остане непроменен на 11 милиона тона. USDA очаква европейският износ на пшеница да бъде 37,5 милиона тона - с 2,5 милиона тона повече от миналата година. Ситуацията обаче остава сложна за западноевропейската пшеница , казват анализаторите на Agritel, тъй като е изправена пред силна конкуренция от Черно море. Русия отново е в светлината на прожекторите при последните търгове на Египет. 

Руските продавачи на пшеница вече не следват FOB долната граница от 270 долара/т, а продават на FOB цени от 260 долара/т, което им позволи да продадат 300 000 т руска пшеница на Египет в четвъртък, заедно със 120 000 т румънска пшеница и 50 000 т българска пшеница. 

По време на сесията в петък, цените на соята в Чикаго продължиха да се покачват. Пшеницата поскъпна с 1,5% на фона на по-ниската прогноза за глобалното производство на тази култура, съобщава Reuters.
Царевицата също поскъпва и в края на седмицата отчете лек ръст.

На Софийска стокова борса търговията в подкръг „Зърно“ доведе до сделки. Котировките продава за хлебна пшеница са от 479 до 532 лв./тон, купувачите отговарят с 300 лв./тон, доставка DAP. Фуражната пшеница се предлага на 410 лв./тон, а царевица на 420 лв./тон. Маслодаен слънчоглед от място се продава от 680 до 770 лв./тон, търсенето е на 680 лв./тон, на която цена се сключваха и сделките. Всички цени са без ДДС.