В ситуацията, при която зърнените култури имат изключително ниски продажни цени, зърнопроизводителите трябва да получат максимално добър приход от цялата произведена продукция. За нас сламата е изключително ценен отпаден продукт, която има няколко приложения в България. Това коментира за Агри.БГ Андрей Мачуганов, зърнопроизводител от Ловешка област. 

Четете още: Хуманно отношение към свине и птици: Кога предстоят приемите?


Като основно приложение на сламата той посочи, че това е продукт, който се изгаря като биомаса за производство на енергия. Големи предприятия у нас, като "Агрополихим", предприятията за производство на биоетанол, някои ТЕЦ-ове и все повече различни производствени структури  използват сламата като алтернативно гориво за производство на енергия, тъй като е възобновяем източник на енергия. 

Този природен продукт се намира лесно по нашите ширини и може да намали зависимостта ни от традиционните горива, включително и природния газ.
Мачуганов припомни, ситуацията с недостига на синьо гориво в началото на войната в Украйна и високите продажни цени, от което страдаха индустрията и домакинствата. 
Освен това сламата е най-евтината фуражна култура, която доставя така важните фибри за всички преживни животни. 

„Нашето предприятие, което преработва между 30 и 50 хиляди тона слама на година, успява да я реализира като фураж на камилите и кравите в Арабския свят“, сподели Мачуганов. Износът се осъществява под формата както на бали, така и на пелети.

 

Освен като добавка на фибри в диетата на животните, сламата има още една реализация в животновъдство.  
Тя е един много добър продукт за постеля в кравефермите, за конете, както и в птицевъдни стопанства. Там сламата се използва като алтернатива на дървения чипс.

В страната ни обаче има все още доста предизвикателства, свързани с използването и като ресурс. У нас все още се използват остарели методи за събиране, съхранение и обработка на сламата. Освен това транспортирането и на далечни разстояния е скъпо и това понякога  спира фермерите да я използват.