Слънчева електроцентрала ще бъде изградена в землището на дупнишкото село Крайници. Документите, необходими за изграждането на фотоволтаичната централа са внесени в Националната електрическа компания, съобщи кметът на Дупница Атанас Янев.

Очакваната инвестиция на проекта е на стойност над 300 млн. евро, а фотоволтаичната централа трябва да бъде разположена върху четири общински имота. Мощността й ще е 90 МW.

В момента японски инвеститор води преговори с общината за изграждане на втора слънчева централа в Дупнишко. Кметът уточни, че за изграждането на слънчевата централа най-вероятно ще бъдат предоставени над 200 дка, намиращи се до асансьорния завод. Предстои обсъждане на темата в Общинския съвет на Дупница.

Междувременно Янев съобщи, че общинското ръководство е започнало разговори и с трети инвеститор за строителство на фотоволтаична централа, за чието реализиране са нужни около 500 дка общинска земя.

Преди седмица при посещение във великотърновското село Джулюница посланикът на Япония у нас н.пр.г-н Цунехару Такеда заяви пред Фермер.БГ, че има силен интерес към изграждането на слънчеви електроцентрали в България от страна на японски инвеститори. Тогава той разговаря с председателя на Асоциацията на българските села - г-н Борислав Борисов, във връзка с възможностите за реализация на японски проекти в областта на екологията и възобновяемите енергийни източници.

Японската компания Itochu Corporation планира да инвестира около 100 млрд. йени в изграждането на соларен парк в България до 2010 г. Има проявен интерес и от еко-дивизията на японската корпорация KUBOTA. Реализацията на мащабния проект се очаква да бъде в села около Свиленград или Хасково. В момента Асоциацията на българските села консултира японската корпорация и подготвя представянето на сегментирани профили на села, където ще бъде подходяща такъв вид инвестиция.