170-килограмовият Мани е категоричният фаворит в тазгодишното състезанието за най-тежък коч на Националния събор на овцевъдите, съобщават организаторите от НОКА.

Козата Пенка спечели състезанието по машинен млеконадой с близо 5 литра 

Животното е кръстоска между породите Беграмска и Аваси. То закова кантара на 170,2 кг и спечели на своя стопанин Мариян Балтаджиев от силистренското село Попина наградата от 1000 лв.

Още 5 расови животни от породата Черноглава плевенска се включиха в състезанието за най-тежък коч. С теглото си от 146 до 156 кг обаче те останаха назад в класирането.

Победителят Мани е кръстен на мамута Мани от анимационната поредица „Ледена епоха“. Той е на 2,5 години и руното му от последната стрижба е тежало над 6 кг. Кочът е с 20 кг по-тежък от призьора в първото подобно състезание на Събора на овцевъдите през 2019 г. 

Още няколко атрактивни състезания се проведоха от 178 до 20 юни на събора край Петропавловския манастир. Бойко Димитров от село Боринци спечели и двете надпревари за ръчна стрижба с овчарска ножица. 

В най-масовото състезание по ръчно доене се включиха 26 участници, а победител стана Василен Маджаров. 

Публиката дълго аплодира петте деца, най-малкото от които на 5 години, показали повече от добри умения в ръчното доене. 

Козата Пенка от порода Българска млечна стана победител в състезанието за машинен млеконадой на кози. Животното, собственост на Елка Станчева от великотърновското село Леденик, даде 4,840 л.

Нестабилното време и дъжда не попречи хиляди посетители от цялата страна да посетят деветия Национален събор на овцевъдите. Бяха изложени над 1000 чистопородни животни – овце, кози, коне, кучета и магарета,  селскостопанска техника, специализирано оборудване и фуражи, фермерски продукти от овче и козе мляко и месо.