Проверките за виртуалните стада ще бъдат конфиденциални и няма да бъдат оповестявани предварително. Това заяви заместник-министърът на земеделието Крум Неделков на Събора на овцевъдите на 18 юни.

Мнение: Проблемът с виртуалните животни ще се реши като се тръгне от пасищата

Такива внезапни проверки вече се правят в Източна България и целта им е да изсветлят сектора. Ще има административни санкции, но първо вината на нарушителите трябва да се докаже с факти. „Няма да бъдат проверявани едни и същи стопани, както е било през последните години“, уточни Неделков, цитиран от БТА.

Ще се сверява дали декларираните животни съответстват на регистрираните в системата ВетИС. В някои стада вече са открити фрапиращи нарушения в рамките на 50-70 %. На проверка подлежат всякакви животновъдни обекти.

Неделков: Ще се анализира дали разминаването в декларираните и регистрираните животни е по технически причини, или е направено от стопанина.

Според Крум Неделков е нужна промяна в Закона за ветеринарномедицинската дейност, за да се търси отговорност и от ветеринарните лекари. Освен това санкциите трябва да бъдат по-строги, дори да има възможност за отнемане на лиценз на ветеринари, които са завишили бройката.

Земеделският зам.-министър е убеден, че субсидиите в животновъдството не са малко.

„В бранша има потенциал, но е важно е да има стратегия. При успешното й изпълнение след пет години вместо един милион и двеста овце, каквато е официалната статистика сега, може да се достигне 2 милиона отглеждани овце“, оптимист е той.