Учени от Института по биология на селскостопанските животни „Лайбниц“ (FBN) успяха да научат телета да удовлетворяват физиологичните си нужди в специални тоалетни за крави, информира agrarheute.com.

Вдигат модерна овцеферма в община Тервел

Кравите са много по-умни, отколкото се смята. Те се поддават на дресиране не по-зле от кучетата.

"В обичайния случай кравите се изхождат където и да е. Не бива да мислим, че е невъзможно да ги обучим на маниери", казва Ян Лангбейн от института.

За да докажат теорията си, учените създават специална тоалетна за крави. Тя е призвана да се справи с екологичните следи от животновъдството в контекста на глобалното затопляне. Когато урината се смесва с тор, в атмосферата се отделя амоняк във вид на парников газ. Използването на тоалетна за крави може значително да намали емисиите на амоняк.

Съществува директива на ЕС от 2016 г., която предвижда Германия да намали генерирането на амоняк до 2030 г. с 29% в сравнение с 2005 г. По думите на Лангбейн тоалетната е полезна не само за климата, но и за поддържането на хигиенни условия в краварника. Фермерите печелят и от това, че ще се налага да разходват по-малко време и усилия в чистене. Една млечна крава произвежда средно от 20 до 30 литра урина и от 30 до 40 кг фекалии на ден. Разделянето на урината от фекалиите е важна задача.

крава

Експерименталната тоалетна се състои от тунел с дължина 10 метра и тоалетно помещение дълго 4 метра с врата. Стените на помещението са покрити със зелен защитен слой срещу пръски. Там има и специално отделение за награди.

крава

Учените провеждат неколкократни опити с 8-10 женски телета на възраст 5 месеца. Ако животните са се изхождали извън тоалетното помещение, те били наказвани с кратък душ. Ако изпълнели изискванията на гледачи, ги очаквала награда – 40 грама надробен ечемик. В края на експеримента 76% от изхожданията на телетата били в специалната тоалетна.

Дали изобретението за крави ще бъде приложимо в индустриалното производство, все още е въпрос с отворен отговор. Поне така засега мислят от Федералната асоциация на германските млечни фермери. Важен е въпросът колко време отнема процесът на обучение на животните и колко персонал ще е необходим, за да работи тоалетната успешно.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Голям ръст в произведеното месо от животновъдни стопанства

Фермер: Пасищното месодайно животновъдство е запълнена ниша

Млечният сектор продава за почти 1 млрд. лв. на година