Планинска ферма Зелин в Ботевград е първата крачка от мечтата на младо българско семейство за здравословен живот и успешно животновъдство.

Фермерският пазар във Враца става постоянен

Радослав Радованов, съпругата му и трите им деца преди три години напускат столицата, за да се превърнат в производители на вкусна и чиста храна. Изграждат малка ферма с 30 кози от Българска бяла млечна порода, която е само началото от бленуваната цел – ферма, пълна с животни, деца и доволни клиенти

Радослав Радованов: „Винаги сме обичали животните и природата. Въпреки че имаме съвсем други професии - аз съм икономист по сигурността, а жена ми е мениджър "Телекомуникации", решихме да станем фермери. До преди три години живеехме и работехме в София, но ни омръзна начинът на живот в столицата. Искахме да имаме повече време за децата, те да растат щастливи и да ядат чиста храна. Сега сме заедно постоянно и сме щастливи.

Идеята тръгна от храната. Решихме сами да си я произведем. Направихме първо малка оранжерия за лични нужди с екологично чисти зеленчуци. Решихме да си направим и козеферма за истински млечни продукти."

Младите животновъди произвеждат козе мляко, сирене и извара в ограничени количества и предимно за близки. Радослав разказва, че вече има редовни желаещи да вкусят продуктите им, защото хората имат нужда от истинска храна. Производителят вярва, че ще намери пазар за млечните си продукти, но не иска да продава на прекупвачи.

Изкупните цени на млякото са много ниски. В района вървят около 0.65 лв. за литър, споделя животновъдът.

Радослав Радонов: „Планираме да изградим собствена мандра, да затворим цикъла и да се отдадем изцяло на това производство. Сега купихме едно място извън регулация, за да можем да си направим по-голяма ферма. 

Мечтата ни е да достигнем 400 кози и да произвеждаме истински млечни продукти.

Още не сме кандидатствали по различните мерки за подпомагане. Подмярка 6.3  беше добра, но не успяхме да я хванем. Като си направим голямата ферма, вече ще помислим и за европрограмите."

Живот сред природата, голямо семейство и устойчив бизнес е идилията, която Радослав цели да постигне. Неговите родители също помагат заедно с труд и отдаденост да успеят да осигурят пълноценен живот на семейството чрез животновъдство.

Радослав Радонов: "Ние сме щастливи тук. Нищо не ни липсва. Близо сме до София и когато пожелаем или ни се налага, пътуваме до там. Живеем и гледаме животните природосъобразно. Имаме типичния стопански двор с козички, кокошки, кучета и най-вече децата са много щастливи."