През 2019 г. млекопреработвателните предприятия у нас са реализирали продукция на стойност 927 млн. лева без ДДС, което е което е с 11% повече спрямо 2018 г., сочат данни на Министерството на земеделието (МЗХГ).

Анализатори: Спад в цените на млякото през юли

238-те компании, включени в анализа, са преработили общо 670 млн. литра сурово мляко. Основен дял  - 94,4%, заема кравето мляко. Овчето е на второ място по преработено количество с 3,5%, козето - на трето с 1,4%, а биволското заема 0.7% от общото количество. Нарастване бележат кравето мляко с 1,3% спрямо година по-рано, козето - с 5,3%, а биволското се увеличава с цели 29%. Намаление отчита овчето мляко, чието преработено количество за миналата година спада с 4,7%.

Източник: МЗХГ

През 2019 г. в производството на млечни продукти са вложени допълнително 12,4 хил. тона сурово краве мляко, постъпило от държави членки на ЕС и от трети страни. Използвани са и 889,9 тона концентрирано мляко, 6 921 тона мляко и сметана на прах, 6 378 тона млечен концентрат и 657 тона други продукти (сметана, закваска, суроватка).

В производството на млечни продукти най-сериозен е обемът на заквасените млека - 153 239 тона за 2019 г. Количеството им се увеличава с 16,1% на годишна база. Над 71 млн. литра са течните пакетирани млека, 62 192 тона - белите саламурени сирена, и 25 978 тона - произведеният кашкавал. Макар и с малко се свива обемът на пресните пакетирани млека - с 0,5%, незначително е увеличението на кашкавала – с 0,3%, а бялото саламурено сирене е със 7,6% повече.