Германската химико-фармацевтична компания Байер сключи споразумение да плати 10,9 млрд. долара заради хербицида Раундъп. Продуктът, който съдържа основно глифозат, провокира завеждането на около 125 000 съдебни дела. Хиляди американци съдят компанията, тъй като смятат, че хербицидът провокира ракови заболявания, информира Би Би Си.  

Учени: Глифозатът вреди на животните

Базираната в Ню Йорк адвокатска компания Weitz & Luxenberg уточни, че споразумението засяга около 100 000 души. Въпреки солидната сума, която трябва да изплати, Байер отрича продуктът й да е вреден за здравето.

Раундъп е продукт на американската компания Монсанто, която Байер купи през 2018 г. От въвеждането му в употребата преди повече от четири десетилетия, той се е превърнал в световноизвестен хербицид.

Като част от споразумението германската фармацевтична компания ще плати 9,6 млрд. долара за решаване на настоящите правни спорове, а останалите 1,25 млрд. долара са предвидени за бъдещи съдебни дела, научаваме от сайта на компанията.  

Беше едно дълго пътуване, но ние сме много доволни, че успяхме да въздадем справедливост за десетки хиляди хора, които са пострадали след употребата на продукта на Монсанто, уверявани, че той е безопасен, каза Робин Грийнуолд от Weitz & Luxenberg.

Към 5 млрд. долара от договорената сума ще бъдат изплатени още тази година, а останалите 5 млрд. долара – през 2021 г. От Байер уточняват, че все още не е постигнато споразумение за 25% от заведените съдебни дела.

Изпълнителният директор на компанията Уернър Бауман допълва, че няма научни доказателства, че Раундъп причинява рак и поради това тя не може да носи отговорност за болестите, за които става дума в съдебния спор.

Забрана върху използването на глифозат

Германският фармацевтичен гигант Байер купи Монсанто за 63 млрд. долара преди две години и непосредствено след това стана обект на съдебни битки заради хербицида. През август 2018 г. калифорнийски съд за първи път присъди огромно обезщетение по дело, свързващо Раундъп с рака.

В своите обвинения ищците твърдят, че хербицидът и неговата активна съставка глифозат са причина за диагностицирането им с Неходжкинов лимфом и други видове рак.

Глифозатът е активна съставка в много хербициди, макар науката все още да не е дала окончателен отговор за безопасността му. Някои страни вече забраниха употребата на такива продукти за растителна защита, други продължават да ги използват.

Байер отрича глифозатът да е карциногенен, позовавайки се на Американска агенция за опазване на околната среда.

В допълнение към компенсацията, присъдена заради Раундъп, германската компания е задължена да плати около 820 млн. долара за уреждане на съдебни дела, свързани със замърсяването на вода заради използването на забраненото токсично химично съединение полихлориран бифенил (PCB).

Други 400 млн. долара ще бъдат платени от Байер, за да потуши други обвинения. Този път по отношение на широкоспектърния хербицид дикамка, който според ищци е провокирал щети по културите. В момента употребата на дикамба в САЩ е забранена.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отровени пчели: Засегнатите ще сигнализират на Брюксел

Франция определи 20 м буферна зона

Започнаха пръсканията срещу плевели в Северна България