Глифозатът, най-използваният хербицид в световен мащаб, е вреден за животните. Това показва ново проучване на Университета вТурку, Финландия, пише сайтът "Юрактив". Изследването, продължило повече от една година, е първото по рода си, което тества препарата върху животни и стига до обезпокоителния извод, че той е опасен не само за растенията. 

Топ 6 практики, които намаляват нуждата от пестициди

Тестовете са проведени върху пъдпъдъци и разкриват, че следи от глифозат присъстват в яйцата, мускулите и черния дроб на птиците. Ако не друго, откритието показва, че възможността хербицидът да вреди на животните най-малкото трябва да бъде допълнително изследвана, за да се оценят рисковете за хранителната верига.

"Аз съм биолог, не лекар. Знаем, че глифозатът засяга животните. Но не знаем точно как. Това не е добре за вас или вашите животни. можете да се отървете от бурените на ръка или да ги оставите да растат", казва Марьо Хеландер, доцент в Университета в Турку. 

Хербицидът е в центъра на разгорещени дебати от години. Още през 2015 г. Агенцията за изследване на рака към Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че употребата на глифозат може би предизвиква рак.

ЕС беше близо до забраната му през 2017 г., но въпреки това беше допуснато отлагане на оценката на въздействието му с пет години до 2022 г.