От 3 до 6 месеца кредитна ваканция и мораториум върху вноските по заемите предлагат от Асоциацията на банките, съобщи Нова телевизия. В този период ще се дадат и възможности за облекчаване връщането на заеми.

БНБ: Какво трябва да знаете за разсрочването на кредити?

Отсрочки за вноските ще се правят за всички кредити, с изключение на бързите от небанкови институции. Банките обаче ще разглеждат кредитното досие на клиента, преди да определят конкретните параметри.

За този период няма да се откриват производства срещу длъжници и да се продава имуществото им. Временно няма да бъде отказвано тегленето на нови заеми от хора, които нямат големи доходи, стига да получават държавната помощ в съотношение с работодателя 60/40.

Засега нито една банка не обмисля обещания от кабинета безлихвен заем от 1500 лв. да бъде обременен с такси за отпускането му.

Предложенията вече са внесени в БНБ и се очаква централната институция да обяви становището си по мерките и те да влязат в сила. Миналата седмица Управителният съвет на трезора изиска от банките да предложат за утвърждаване в срок до 5 работни дни единен проект на правила за частен мораториум върху плащанията по банкови кредити във връзка със ситуацията с COVID-19.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фонд „Земеделие” отпусна 30 млн. лв. за кредити в сектор „Плодове и зеленчуци“

Синдикати искат базов доход и 60:40 за земеделието

Банката на ЕС дава 700 млн. евро заем за земеделие и биоикономика