България няма да загуби средства по Програмата за развитие на селските райони от предхдния програмен период за 2023 г., съобщиха от пресофиса на Министерството на земеделието и храните. 

Четете още: Собствениците на земя: Промените в Закона за земята ще ощетят хиляди

 

Рискът от загуба на средства по Програмата за развитие на селските райони беше около 120 милиона евро при встъпването в длъжност на министър Кирил Вътев в аграрното ведомство. 

„Благодарение на усилената работа както от страна на неговата администрация и екипа на Държавен фонд „Земеделие“, така и от страна на Европейската комисия, рискът от загуба на средства беше напълно елиминиран“, уверяват от МЗХ. 

Запазването на средствата е резултат от признаването на форсмажорни обстоятелства, дължащи се на последствията от пандемията Ковид - 19 и войната в Украйна, които възпрепятстваха извършването на плащания към бенефициенти по различните мерки и подмерки от страна на ДФЗ през календарната 2023 г.

Това е уточнено в приключилия преговорен процес със службите на Европейската комисия. 

За да се постигне този резултат съществено беше увеличен бюджетът по инвестиционните подмерки 4.1 и 4.2 както и по приемът на проекти по подмярка 4.3 за „Напоителни системи“, увеличени бяха средствата и по общинската подмярка 7.2.

От 2008 г. насам страната ни не е губила пари по ПРСР, съобщиха в края на миналата година в Комисията по земеделие в Парламента. 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg