Застраховането на земеделската продукция винаги е бил спорен въпрос. Препатилите са категорични – да, има полза. Други пък са на обратното мнение – излишен разход или непокриване на загубите в случай на щета.

Истината, както винаги, е някъде по средата. Едно от важните условия при сключване на застраховка за селскостопански култури е първо фермерът да знае какво иска и да постави точни и ясни условия пред застрахователния брокер, да чуе какво му се предлага и не на последно място да чете много внимателно всички клаузи в договора. 

Ясно е, че сектор, който през последните години е изложен на силно изразени климатични промени, трябва да премисли политиката си спрямо сключването на застраховки. В същото време и компаниите вече започнаха да показват гъвкавост и разбиране от естеството на земеделското производство и отчетоха реалностите – през 2023 г. в национален мащаб има рязък спад на застраховането на земеделска продукция, споделиха брокери от Добруджа.

Официалната статистика също доказва отрицателната тенденция през последните години – към октомври 2022 г. сключените застраховки на земеделска продукция в България са намалели с около 15% спрямо предходния период. 

Добрата новина е, че през настоящата стопанска година фермерите ще получат държавна помощ за съфинансиране на застраховките за зърнени и маслодайни култури.

Подробностите по схемата на Държавен фонд „Земеделие“ бяха разяснени на среща, организирана в Добрич от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и ОД „Земеделие“. Срокът за кандидатстване вече тече (от 25 март) и ще продължи до 31 юли 2024 г. 
Зърнопроизводителите ще бъдат подпомагани за първите 6000 дка, поясни на информационната среща Невин Исмет от браншовата организация.

Параметрите на помощта са следните:

  • Помощта е до 50% от стойността на застрахователната премия 
  • Тарифното число е до 6%
  • Застрахователната сума е до 180 лв./дка
  • Размерът на застрахователната премия е 10,80 лв./дка
  • Подпомагането възлиза на 5,40 лв./дка

Какво трябва да предприемат стопаните? Ето и конкретните стъпки:

Първо трябва да кандидатстват във фонда за държавна помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на земеделска продукция. Съответно от ДФЗ ще издадат удостоверение и техническият инспекторат ще извърши проверка на заявените за застраховане площи. Важно условие е съответната култура да бъде засята на полето. Фермерът изплаща от 30% до 50% от застрахователната премия по банков път и предоставя застрахователната полица на ДФЗ до 30 август. Тогава се сключва договор и по силата на този договор до 10 дни ще постъпи плащането към земеделеца. 

 Още в края на миналата седмица фондът призова застрахователните компании да се включат в схемата за прилагане на държавната помощ. В момента тече подписването на споразумения със застрахователите. Когато тези документи бъдат оформени, от ДФЗ увериха, че списъка ще бъде качен на сайта на ведомството.