Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) отпусна 30 млн. лв. за краткосрочни кредити на производителите на плодове и зеленчуци полско и оранжерийно производство за реколта 2020 г. От тях 5 млн. лв. се разпределят в помощ на оранжерийното производство.  

Десислава Танева: Може да платим СЕПП по-рано

Решението има за цел да подпомогне българските производители на плодове и зеленчуци. То е съобразено и с искането на Националната асоциация на оранжерийните производители за предприемане на мерки следствие на пандемията от коронавирус (COVID-19).

На подпомагане подлежат земеделски стопани, които имат подадено и приключено заявление по схемите за обвързано производство на плодове и полски и/или оранжерийни зеленчуци за реколта 2020 г.

Градинарите и овощарите трябва да са подавали заявление за подпомагане по същите схеми поне 3 години назад - за Кампания 2017, за Кампания 2018 и за Кампания 2019 г. 

Кредитите ще се предоставят при лихва в размер на 2 % и следва да бъдат погасени до 30 юни 2021 г.

Предстои Държавен фонд „Земеделие“ да изготви указания съвместно с компетентните дирекции на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), които министърът трябва да утвърди.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермери: Търсим достъп до пазара в кризата

Министерството с резерви към временната рамка за държавна помощ

Мярка Covid-19: Авансово плащат част от обвързаната помощ?