Последната година беше доста критична за селското стопанство. Има три големи тренда, които се събраха в нещо като “перфектна буря”. Първият е войната в Украйна. 

Проблемът беше, че когато този конфликт започна, цените на суровините се вдигнаха и през последната стопанска година всичко беше много скъпо - семена, торове и т.н.

Това оскъпи и производството

След това цените паднаха и следователно това стопи маржовете навсякъде в сектора. Това каза изпълнителния директор и ръководител направление „Корпоративно банкиране“ в Банка ДСК Боян Стефов в разговор с главния редактор на Forbes България Веселин Димитров по време на форума AGRI SUMMIT 2024 „Семената на успеха”, организиран от Forbes България и Агри.БГ. 

Гледайте всички участия на сцената на AGRI SUMMIT 2024 „Семената на успеха” в тази плейлиста

Вторият голям тренд са климатичните промени. Ясно е, че се затопля времето, а това е проблем, защото предвидимостта е невъзможна почти. Фермерите не могат да имат никаква стратегия какво да сеят, как и т.н.

И третата голяма тенденция е амбицията на Европа за по-устойчиво и по-зелено развитие на земеделието, добави Стефов. 

Боян Стефов: В критични за селското стопанство години, подкрепата на банките, застрахователите и държавата е от ключово значение за аграрния сектор. 

Всички искаме да има устойчиво развитие, което е напълно нормално, но ако имаш пазар, който е отворен към страни, които нямат мита и не прилагат същите политики - визирам Украйна и държави в Южна Америка, очевидно, че има конкурентно преимущество за тези страни, спрямо нашето производство, анализира Стефов. 

“Съответно това оказва натиск върху пазара. Това, което е важно, според мен, е, че тези ефекти не са еднократни. Те ще са активни в следващите 5-10 години. И по-скоро ще се засилват и ние всички трябва да сме готови за такива турбулентни, динамични времена”, посочи той. 

Ясно е, че войната ще свърши, но проблемът е, че геополитически двата големи блока очевидно все повече се обособяват. Ефектът от климатичните промени също ще продължава, отбеляза Стефов и добави: 

“В тази среда е много важно ние, банките, застрахователите, държавата, много бързо да реагират и да са склонни бързо да адресират проблемите и да оказват - в случая на държавата, необходимата административна подкрепа, за да можем всички заедно като една екосистема, да сме успешни”, обясни Стефов. 

Гледайте още във видеото.