Плащанията по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) може да се изтеглят малко по-рано, каза министърът на земеделието Десислава Танева, която беше на посещение при производители в Пловдивско.

Това е една от мерките, които Европейската комисия предложи на държавитте членки да приложат, с цел да бъдат подкрепени земеделските производители в кризата, предизвикана от епидемията от коронавируса COVID-19.

ЕК предлага: По-високи авансови директни плащания за фермерите

У нас в момента кампанията по разплащанията върви по-рано от други години, подчерта Танева. На 13-14 април се очаква да бъдат наредени и зелените плащания, а тази седмица приключват и последните две направления по мярка 10 "Агроекология и климат" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Мярка 11 "Биологично земеделие" е най-тежка за разплащане, тъй като все още се изчиства технически функционалността на новия биорегистър, каза още министърът.

В момента непосредствени усилия се полагат за релизация на продукцията на българските производители на пазарите и достигането им до българските потребители.

Вчера, 6 април, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която разреши отново работата на затворените миналия месец фермерски пазари - при спазване на всички противоепидемични мерки.

Десислава Танева изрази задоволство от отварянето на пазарите, като посочи, че работата на открито, при спазване на отстояние е много по-безопасна.

По-късно днес на заседание на управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) ще се обсъжда как да бъдат подкрепени каналите за доставка на българското производство на регионален принцип, обяви още министърът.  

Проведени са разговори с местните оператори на храни, през областните дирекции по безопасност на храните. В момента се правят изчисления дали ще има ефект местни търговци, които предлагат плодове и зеленчуци от местни производители, да получат определена държавна помощ.

Друга мярка, която ще обсъждат на заседанието е отпускането на 30 млн. лв. нисколихвени кредити за сектор "Плодове и зеленчуци", които ще бъдат в размер до 75% от обвързаната подкрепа, дължима следващата година, и при залог на самата обвързана подкрепа.

Есента, след приключване на сезона и кампанията по реализацията на земеделската продукция, ще се оцени свиването на пазарите и дохода на производителите.

В обхвата на ресурса, с който разполага Министерството, ще бъдат подкрепени стопаните, с колкото е възможно, обясни Танева.

Още се чака решение от Европейската комисия и по Мярка COVID-19, с която МЗХГ поиска позволение неусвоените средства по ПРСР да се разпределят като компенсаторна мярка към всички земеделци.

На управителния съвет на ДФЗ по-късно днес ще бъде отправено и предложение да бъде изплатена авансово инвестиционната субсидия на бенефициентите на държавната инвестиционна помощ в растениевъдството.

Десислава Танева отправи призив до всички земеделци да заявят в бюрата по труда необходимостта от работна ръка за сезона. Вчера в Народното събрание беше гласувана възможността лицата, които получават обезщетение за безработица, да могат да се наемат с договор за извършване на временна работа до 90 дни в земеделието.

От Министерството на земеделието обсъждат и ново предложение  - хората в трудоспособна възраст и състояние, които получават социални помощи, да могат да полагат труд в земеделието, без да губят социалните си плащания.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермери: Търсим достъп до пазара в кризата

Министерството с резерви към временната рамка за държавна помощ

Мярка Covid-19: Авансово плащат част от обвързаната помощ?