Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) разпредели 5 млн. лв. по схемата de minimis в помощ на българските оранжерийни производители при реализацията на произведените от тях пресни зеленчуци.

Фонд „Земеделие” отпусна 30 млн. лв. за кредити в сектор „Плодове и зеленчуци“

Помощта е част от мерките, които се въвеждат от държавата като облекчения за земеделските стопани, заради пандемията от коронавирус (COVID-19).

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

Финансовата подкрепа ще се предоставя на хранителни търговски обекти. Те трябва да осъществят прекия достъп на потребителите до произведените в оранжериите пресни краставици, домати и пипер.

Средствата ще компенсират част от разходите на търговските обекти за транспорт, логистика и реализация на свежи български зеленчуци, оранжерийно производство в търговската мрежа през 2020 г. 

Подпомагане ще получат локални търговски вериги, които имат най-малко три обекта в една или няколко съседни административни области. Те ще се явяват свързващото звено между производителите и потребителите. Търговските обекти ще изкупуват свежи оранжерийни зеленчуци - домати, краставици и пипер, ще ги сортират, ще ги опаковат и реализират. 

Единичната ставка за подпомагане, предвидена за търговските обекти, е в размер на 600 лв. за домати, 400 лв. за краставици и 800 лв. за пипер. В калкулацията влизат част от разходите на тон, които кандидатът за помощта ще направи за привеждането на продукцията в търговски вид.

Продукция в търговските обекти имат право да предлагат само земеделски стопани, които са подали заявления по схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци оранжерийно производство за Кампания 2019 и са били определени като допустими.

Обектите за търговия трябва да бъдат регистрирани по чл. 12 от Закона за храните и да са вписани в публичния регистър на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). За да получат средствата, те трябва да докажат пред фонд „Земеделие“ с фактури, че са изкупили продукцията от земеделските стопани.

Указанията за държавната помощ и съпътстващите ги регистри ще бъдат публикувани на сайта на ДФ „Земеделие“. 

ИЗПРАТЕТЕ НИ ВАША НОВИНА

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермери: Търсим достъп до пазара в кризата

Министерството с резерви към временната рамка за държавна помощ

Мярка Covid-19: Авансово плащат част от обвързаната помощ?