Никога не е стоял въпросът как трябва да унищожаваме засегнатите от Африканската чума свине (АЧС), освен чрез загробване, каза ресорният министър Десислава Танева по време на заседание на парламентарната Комисия по земеделие. 

Похарчи ли БАБХ милиони левове за схема с мобилни инсинератори?

Тя припомни, че към момента засегнатите от АЧС животни са 140 хиляди, при загробването на които не са използвани нито екарисажи, нито инсинератори поради няколко причини. 

„Първо, мнението на Центъра за оценка на риска, че всяко разкарване на такава маса крие риск от заразяване на пътните артерии и после по прибиране на страничните животински продукти до други обекти. Второ, поради изричното настояване на засегнатите браншови организации да не се ползват инсинераторите поради риск от разнасяне на заразата,“ каза земеделският министър. 

Десислава Танева цитира данни, според които при всички страни членки на ЕС – 11 на брой, в които са унищожавани такива големи обеми, това се е случвало със загробване. „То се прави по определен ред и след съгласуване с Министерството на околната среда,“ допълни тя.

По думите й всеки момент започва мониторинг върху загробващите площадки. Той следва да се извърши от общините заедно с Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ).

Десислава Танева: „В крайна сметка унищожаването на страничните животински продукти е задължение на фермерите.“

„В момента съществува държавна помощ, която сме нотифицирали и с която подкрепяме унищожаването на страничните животински продукти. Но докога Европейската комисия смята за допустимо финансово да обезпечава тази дейност, не мога да отговоря,“ заяви земеделският министър.

Експертът припомни, че специално за големите индустриални стопанства предстои отварянето на нова мярка 5. Идеята е държавата да подкрепи фермите да инвестират в дейности, които да им позволят да унищожават страничните животински продукти на място.

Всички новини по темата вижте ТУК.