Европейската комисия провери работата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в периода между 25 октомври и 1 ноември. Целта на визитата беше да се установи дали има телешко месо у нас, което да не е изследвано за болестта „луда крава“.

Прокуратурата: Сотир Цацаров разпореди проверка на БАБХ за мобилните инсинератори

Всичко започва в средата на лятото, когато публикации в медиите извадиха на бял свят информация за обществена поръчка за външна лаборатория, която да прави бързи тестове за трансмисивни спонгиформни енцефалопатии (ТСЕ), включително смъртоносната „луда крава”.

Поръчката е обявена на 15 юли. Тя е за „избор на външна акредитирана лаборатория за диагностични изследвания на 18 830 броя проби от мозъци за ТСЕ по животните”.

Европейски регламент от 2001 г.: Държавите членки трябва да изследват за „луда крава“ всички глави едър рогат добитък на възраст над 24 месеца, изпратени за спешно клане, както и всички животни над 30 месеца, заклани за консумация. Тестват се и животни, умрели в стопанствата.

От сайта на БАБХ става ясно обаче, че от началото на годината за „луда крава“ не се тестват всички животни, а само закланите в кланиците. Останалите, заклани в личните дворове на стопаните или умрели, се трупат във фризери.

Агри.БГ припомня, че Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ) на пресконференция за СТЕКСПО 2019 обяви, че 60 хил. са закланите говеда в стопанствата, а 30 хил. са тези, които всъщност са заклани в кланици. 

 

БАБХ обясни по темата за пробите на животни, че от началото на 2019 г. Националният изследователски институт има проблеми с редовните доставки на нужните диагностикуми. Така акредитираните лаборатории към него не могат да насмогнат с бързите тестове.

Припомняме и че институтът, в който трябва да се извършват пробите, всъщност е Националният диагностичен научно-изследователски ветеринарно-медицински институт, чийто бивш директор е Паскал Желязков - сегашният шеф на БАБХ. И към днешна дата обаче, 07 ноември 2019 г., той не е премахнат от сайта на института и стои на длъжност директор. В сайта на БАБХ откриваме, че всъщност директор на този институт е доц. д-р Емилия Иванова.

Но нека да продължим - в резултат на този проблем, изтъкван от БАБХ, в хладилниците на Института се трупат хиляди неизследвани проби. Правило е, че докато не излязат резултатите, това месо трябва да се съхранява. Има реална опасност обаче много стопани да са консумирали и продали месото.

Заповед на министъра на земеделието от 2016 г.: Тестовете за „луда крава“ се извършват в Националния изследователски институт, който е към БАБХ. Акредитираните за това заболяване лаборатории са три – в София, Велико Търново и Стара Загора.

За обществената поръчка, обявена от БАБХ обаче, не е правен конкурс, тъй като е трябвало бързо да се реагира. Вместо това директно се кани Централна ветеринарна лаборатория с мотивите, че това е единствената акредитирана лаборатория за такива тестове.

Обезпокоителен факт е обаче, че Централна ветеринарна лаборатория е акредитирана едва месец по-рано – на 17 юни, сочи справка в Изпълнителна агенция „Българска служба по акредитация”. Освен това до избирането й от БАБХ тя няма други обществени поръчки зад гърба си.

Жалба в Комисията по защита на конкуренцията е спряла избора на тази Централна ветеринарна лаборатория. Впоследствие обаче антимонополната комисия е отхвърлила възражението.

Притеснителен за инспекторите от Брюксел се оказва не само огромният брой неизследвани мозъци, а и липсващото месо във фризерите. От БАБХ имат на разположение 15 дни, за да дадат обяснение къде е месото.

От документацията на сайта на БАБХ става ясно, че на 18 юли се е провел разговор със собственика и управител на лабораторията, който е поискал по 20 лв. за една проба. За сравнение, същият тест в Националната изследователска лаборатория със собствени диагностикуми би струвал около 5 лв. Тоест увеличението, което трябва да се плати от данъкоплатеца, е четирикратно.