Антимафиоти атакуваха тази сутрин Агенцията по храните в Бургас. Първоначалните съобщения са противоречиви дали има задържани.

Чумата проби на юг: Първо огнище при домашни свине край Созопол

Акцията е започнала рано тази сутрин около 7:30 часа с претърсване на кабинети и изземане на документи и техника, съобщиха Нова ТВ и „Дарик“. Действията на антимафиотите продължаваха и в обедните часове.

Периметърът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) се охранява от жандармерия. Достъпът на външни лица вътре в сградата е строго забранен. 

Служителите на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и спецпрокуратурата са действали по сигнал за корупционни действия. Според неофициални източници има подаден сигнал от местен бизнесмен.

Претърсени са кабинети, иззети са техника и документи. Телефонът на директора на Областната дирекция Георги Митев е изключен. 

„Аз поне не видях никой с белезници. Няма задържани. Проверяват се документи и се събират сведения”, заяви адвокат Радостин Пенев пред Нова ТВ.

Пред „Дарик“ служители на Агенцията по храните в Бургас са разказали, че разследващите са влезли в сградата рано тази сутрин. Веднага след това е започнало претърсване на всички кабинети. Отвън има и отряд жандармеристи.

В 10:20 часа трима инспектори на ОДБХ-Бургас са напуснали сградата на агенцията, а останалите служители изчакват на място приключването на претърсванията.

В 10:30 часа директорът на Областната дирекция Георги Митев е доведен до работното си място под цивилна охрана с пилотна кола на жандармерията. 

Д-р Георги Митев е общински съветник и областен лидер на СДС. Той е начело на регионалната дирекция по безопасност на храните от 2014 г.

В края на юли земеделският министър Десислава Танева заяви, че временно е отстранила регионалния директор на ОДБХ-Бургас, след като снимки във Фейсбук показаха недопустима небрежност при загробване на прасета в Зидарово. След проверка обаче Митев запази поста си.