Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви няколко експресни обществени поръчки, които трябва да покрият разходите по загробване на умъртвените заради африканската чума свине. Става въпрос за милиони левове. Повече поръчки са от началото на месец август.

Нова свинеферма в Русенско пострада от АЧС


Обществените поръчки са касаят поразените от епидемията големи свинекомплекси, а заради форсмажорните обстоятелства и нуждата от спешни мерки, те са преминали с пряко договаряне, обяснява БАБХ, цитирана от в. Сега. Обявяването на екпресните процедури едва след като повечето животни вече са загробени.


Поръчките са дадени на големите свинекомплекси.

Първата обществена поръчка е за Русенска област, където още през месец юли пламнаха първите три големи индустриални свинеферми - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново. Обществената поръчка е за изкопни работи, товаро-разтоварване, превоз, загробване на труповете и първична дезинфекция на заразените предприятия. Прогнозната стойност е близо 2 млн. лева. Процедурата е обявена на 2 август - при положение че избиването на прасетата в Николово започна още на 21-22 юли.

На 30 юли стана ясно, че АЧС покоси още една ферма в Русенско. Влезе и в Силистренска област - в свинекомплексите в Попина и Ветрен. За целта БАБХ отново обявява "експресна" обществена поръчка за загробване, но чак на 9 август, и само за двете ферми в Силистренско. И в този случай дейностите са възложени пряко на предприятията, засегнати от АЧС. Сумата е 1.3 млн. лева.

Четирите поръчки са на обща стойност 5.1 млн. лева и са за областите Русе, Велико Търново и Силистра. По тях са предвидени отделно суми за дезинфекция на стопанствата извън свинекомплексите. Дезингекцията е възложена на една и съща фирма - "Биоконтрол Корпорация", и е на стойност 1.3 млн. лв. без ДДС.


Явно със закъснение, БАБХ установява, че не разполага с достатъчно апаратура за анализ на пробите, взети от различни ферми. Вероятно заради това, на 7 август, Агенцията пуска обществена поръчка за доставка и монтаж на техника на стойност 450 хил. лв. Компанията, която я спечели, ще трябва да обучава и екипа на агенцията как да работи с техниката и то в разгара на заразата, отбелязва вестникът.

 

Всички новини по темата вижте ТУК