Теренът за загробване на умъртвени прасета от свинекомплекса в села Караманово беше определен още на 31 юли по съответния ред, но се създаде обществено напрежение и затова трябваше да се определи нов.

Нова свинеферма в Русенско пострада от АЧС

Това затруднява нашите действия, но ще се съобразим, каза д-р Георги Дяков от Областната дирекция по безопасност на храните – Русе, пред БНТ.

Кметът на село Караманово Бисер Блажев обясни, че първото място, определено за загробване на заразените животни, е на около 300 м от населеното място. Жителите му обаче започнали да негодуват, тъй като там има чешма, правена навремето.

За да не ескалира напрежението, експертите са пристъпили към избор на нов терен. Второто място обаче също срещнало неодобрение, този път от собственика на свинекомплекса в село Караманово – четвъртият в Русенско, заразен с вируса на Африканската чума по свинете.

Според него теренът е стръмен и ще се затрудни извозването на животинските трупове.

Така, вече е определен трети терен. Изчаква се само становището на басейнова дирекция и загробването може да започне още този обяд. Само в свинекомплекса умъртвени ще бъдат 4,5 хил. прасета. Към момента в област Русе единствено свинефермата в село Юделник е чиста от вируса.

Кметът на Караманово: „Всички домашни прасета в региона са убити. Остана само свинекомплексът.“

Д-р Георги Дяков коментира сигналите, подадени от жители на околността, заради миризма от двата терена, където вече са загробени хиляди прасета от другите два засегнати свинекомплекса в Русенско. По думите му местата се наблюдават постоянно, охраняват се от полиция и към момента няма данни за неприятни миризми.

Експертът припомни и как се процедира с терените за загробване. Първо, те се определят според действащата нормативна база от комисия, назначена със заповед на кмета. В първите дни, докато текат мероприятията, мястото се охранява от полиция. След като приключи загробването, текат ферментационни процеси и разпад на органичната материя. Тогава теренът се наблюдава. В последствие се огражда, за да се предотврати достъпът на животни и хора, обясни Дяков.

Всички новини по темата вижте ТУК