От 1 април суровото краве мляко поевтинява с 0,10 лв./л и вече се движи в диапазона 0,60-0,75 лв./л без ДДС. За това сигнализират стопани от района на Хасково и Стара Загора. 

Тодор Ванев: Цената на кравето мляко ще пада още, нужна е помощ от държавата

Изкупната цена пада без преговори и предизвестие. Фермерите получават анекси и са в безизходица. Регистрацията по Наредба 26 им позволява да продадат на краен клиент едва 30% от суровината. „Тази наредба е заробваща и ограничаваща, трябва да се промени“, смятат животновъди.

Част от тях си спомнят, че изкупната цена е същата както през 1997-98 г., но с разликата, че разходите им са били в пъти надолу – за електроенергия, вода, фуражи, горива. Други пък правят сравнение с 2008 г., когато „цената на млякото беше 0,93 лв./л, имахме 15 крави и се издържахме доста прилично“.

Млад стопанин изчислява, че сега фуражът му е 0,86 лв. без ДДС, а млякото е 0,85 лв./л с тенденцията да пада още. Негови колеги добавят, че 1 л мляко е на цената на едно яйце с тази разлика, че на една кокошка й е нужен 0,50 г фураж.

Животновъди масово намаляват стадата, но малко от тях са склонни да зарежат всичко. Те са гледали животни цял живот, това умеят най-добре. „15 години къртовски труд всеки ден. Така съм свикнала с животните, че ако ги продам всичките, сигурно ще се срина“, споделя стопанка пред членове на групата „Институт на жените фермери“.

Всички са убедени, че трябва да се направи нещо. Едни предлагат за една седмица да спрат да продават млякото на мандри, а други се обединяват около идеята за протест. Въпросът е обаче дали той да бъде пред сградата на Министерството на земеделието в София, или по места в цяла България.

Едно е ясно, „докато целият сектор „Животновъдство“ не се обедини в една силна организация и не сме единни, ще се подиграват с труда ни“. Ситуацията може да се усложни още, ако Брюксел не отмени регламента за безмитен внос на стоки от Украйна, който изтича в края на месец май.

А докато решат какво да правят и дали държавата ще предприеме мерки със засилени проверки на мандрите, животновъди планират да пуснат кратък клип в социалните мрежи, за да може обществото да разбере какво е положението им в момента. Тяхната цел е да се покажат основно по-малките, семейни стопанства, които са застрашени от заличаване.