Ранното пенсиониране ще бъде една от основните задачи на новоучредения Институт на жените фермери. Неслучайно неговото начало бе поставено на 8 март, научи Агри.БГ.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Учредители са седем дами от животновъдния сектор. Съпредседатели са Пенка Христова с говедовъдна ферма в Хасковско и Мария Степанчева, която отглежда биволи в Старозагорско, а за председател на Контролния съвет е избрана Ваня Алексиева от община Раднево.

След парламентарните избори предстои изпращането на официални писма до държавните институции. Едно от първите ще бъде до президента на републиката във връзка с продължаващата тенденция за спад в изкупната цена на млякото.

От 1 април мандри в Южна България започват да изкупуват големи количества на 0,75 лв./л, а цената за малките производители се очаква да намалее още – на 0,65 лв./л. 

Един литър сурово мляко е на цената на едно яйце, а на една кокошка й трябва 0.50 гр фураж, изчисляват животновъдите. С проблема е запознат и ресорният зам.-министър Крум Неделков, който в разговор с Пенка Хрисотва е уверил, че министерството предприема нужните действия и засилва контролните проверки на млеката. 

Междувременно от сдружението настояват по примера на Холандия капиталът на жените в млечното говедовъдство да бъде оценен и да има възможност техните животни да бъдат изкупени. При оценката обаче да не се вземе предвид дали фермата е на печалба, или на загуба, защото в момента повечето са на нереална печалба заради субсидиите. 

Институтът има за цел да обедини жените земеделски производители от всички сектори, като започва да кани представители първо на животновъдния бранш. Позовавайки се на информационната система на БАБХ, от организацията съобщават, че регистрираните жени животновъди са близо две хиляди, от които 689 отглеждат говеда, 307 – овце, 673 – пчелни семейства, и 101 – кози.

В сдружението с нестопанска цел могат да членуват също ветеринарни лекари и зооинженери. Молби за членство подават и мъже. Тяхната цел е да участват пряко в политиките за управление на селското стопанство, както и в една от аграрните камари, които се сформират в момента.

Жените фермери ще се борят още за премахване на корупцията и дискриминацията, за намаляване на административната тежест, за интегриране на жените, независимо от техния етнос в развитието на селското стопанство, за съживяването на селските райони и др.

Всеки, който иска да се присъедини към тях, може да пише на [email protected] или да се обади на телефон 0897 668 864. Институтът поддържа и своя едноименна Фейсбук група, Фейсбук страница, а скоро и профил в Инстаграм.