Предстои великденската реализация на агнетата на родните овцевъди. Какви ще са пазарът и цените тази година и дали ще са изгодни спрямо разходите за отглеждане на животните? Агри.БГ събра официална статистика и данни от сектора.

Послание: Споразумението ни е много по-важно от споразумението ви

След агнилната кампания плановете на стопанствата са разнородни, разбира се, в зависимост от нуждите на бизнеса. Сред по-малките в обеми обаче се забелязва колебание – някои предпочитат са реализират максимални количества, други залагат на това да оставят женските в стадото. 

Цената, която се гони най-често при малките агнета е 12 лв./кг живо тегло, но в момента масово стопаните споделят, че достигат до сделки от до 10 лв./кг. Обяснението, което получават е защото цената на фуражите е паднала, макар много от фермите да са закупили количества преди това, а и защото отново се очаква внос по Великден, който допълнително ще свали цените.

Информацията от производителите потвърди пред Агри.БГ и съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев.

В момента у нас цената се движи между 8 и 10 лв./кг живо тегло без ДДС, а за агнета над 40 килограма -  около 7 лв. В Румъния леките агнета се купуват за около 8 лв./кг живо тегло, тежките - 6 лв. В Северна Македония цената е около 6 лв. 

Последните няколко години консумацията в страната расте, производството не задоволява търсенето и се налага внос, който се очаква и сега. От друга страна, пазарът в България за живо тегло е един от най-скъпите в Европейския съюз.

Спрямо миналата година и с оглед пазарната ситуация на фуражите в момента цените не са лоши – царевицата е около 35 стотинки, което е приемливо”, обясни браншовият представител.

Според данните на САПИ към 13 март 2024 г. изкупните цени на агнетата у нас достигат 11,10 лв./кг без ДДС, което е над 24% годишен ценови ръст. А по същото време на 2022 г. статистиката сочи, че цените са варирали между 6 и 8 лв./кг. Възходящ тренд се отчита също при агнешкото месо на едро и дребно.


По информация от кланиците в ЕС Европейската комисия публикува данни, цитирани от Министерството на земеделието и храните у нас, според които България се нарежда на трето място сред държавите членки по средните цени на леки агнета (до 13 кг) за февруари 2024 г.

Наред с това обаче вносът на месо от овце у нас също нараства. Според данните на Националния статистически институт (НСИ) през 2023 г. спрямо предходната той е скочил с 28,6%, възлизайки на 1 758,2 тона. Най-сериозни количества са внесени от Северна Македония (444,3 тона) и от Гърция (384,8 тона).

Можете да видите подробно данните в графиките и таблиците по-долу.