70% от фермерите в световен мащаб очакват печалбите им да останат стабилни или да се увеличат в резултат на по-високите цени на реколтата, стимулиращи рентабилността през следващите две години, установи ново проучване, пише Agriland.

Каква цена ще платят фермерите за своето „позеленяване“?

Високите цени на културите дават повод на фермерите за предпазлив оптимизъм и ги окуражават да инвестират в нови продукти, фокусирани върху увеличаване на добивите и защита на културите, научаваме още от проучването.

Над 5500 фермери по целия свят, включително над 600 в ЕС, бяха анкетирани от консултантската фирма за глобално управление McKinsey and Company, за да разберат по-добре глобалното състояние на селскостопанската индустрия.

Въпреки че през следващите две години се очакват различни предизвикателства за изследваните региони – Канада, САЩ, ЕС, Китай, Индия, Бразилия и Аржентина, общият риск за всички е повишената цена на суровините.

От анкетираните фермери в ЕС 30% са заявили, че ще изпробват нови продукти за увеличаване на добива, а 28% - нови продукти за растителна защита, за да се опитат да се възползват от по-високата цена на реколтата. За сравнение, фермерите в САЩ, Южна Америка и Азия съответно 50%, 41% и 44% ще изпробват нови продукти за увеличаване на добива и съответно 37%, 28% и 37% нови продукти за растителна защита.

Докато макрогледните точки за възможностите и рисковете за рентабилност са сходни в различните региони, селскостопанските тенденции и отправните точки за иновации, нови технологии и практики за устойчивост се различават, показва проучването.

Западните страни са водещи във възприемането на селскостопански технологии, като софтуерът за управление на ферми е най-добрата технология, следван от хардуера за прецизно земеделие, според проучването.

Желанието за приемане на селскостопански технологии през следващите две години е най-високо в Южна Америка с очакван ръст на приемане от 8-9% във всички технологии, докато Азия има най-ниските нива на приемане.

Най-малко 20% от фермерите в световен мащаб или използват, или планират да използват биологични препарати за борба с вредителите, биостимуланти или биоторове. Бразилия е начело, следвана от страните от ЕС. Общо 36% от анкетираните над 750 фермери в Бразилия вече използват биоторове, в сравнение с 25% в ЕС и 22% в Китай, следвани от САЩ (12%), Канада (7%) и Аржентина (6%).

Въпреки осъзнаването на значимостта на практиките за устойчивост, глобалното прилагане все още е под 50%. Само 5% от фермерите участват във въглеродни програми, като Канада има най-голямо участие. Процентът на фермерите, които вече възприемат или желаят да възприемат минимална обработка през следващите две години, е най-висок в Бразилия - 83%. Следват Канада (69%), ЕС (67%), САЩ (60%), Индия (11%); и Китай (9%).

Бразилия също води в приемането на контролирано освобождаващи и стабилизирани торове (52%) и торене с променлива норма (51%). Използването на покривни култури е най-високо в ЕС - 82%, следвано от Бразилия (59%) и Китай (53%). От тях 40% казват, че възвръщаемостта на инвестициите не е достатъчно висока за фермерите, а 30% казват, че очакват по-високи стимули в бъдеще, показва проучването.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Колко вода наистина е необходима за производството на месо?

Minimum-till срещу No-till - какво показва опитът на една от най-модерните ферми

Анализ на покривни култури с Борис Коев