Животновъдството е един от секторите, които най-силно са критикувани от неправителствените организации заради преразход на вода и замърсяване на околната среда. Колко вода наистина е необходима за производството на месо, се пита германското издание Agrarheute.com.

Нидерландия съкращава с 30% стадата заради емисиите

Твърди се, че един килограм говеждо месо консумира 15 000 литра вода при производството си от животното до чинията. Това кара много активисти за опазване на околната среда и правата на животните да твърдят, че яденето на месо е безотговорно.

Според Улрих Граф от Bayerisches Wochenblatt изчисленията са погрешни. Наистина ли бик пие 11 000 литра вода на ден? Или тази вода се губи в нашия сладководен резервоар по някакъв друг начин?

Докато за други храни често се вземат предвид само изкуствено напояване и транспорт, преработка и опаковане при потреблението на вода, гореспоменатите 15 000 литра съдържат така наречената „зелена вода“, т.е. предимно валежи, които се използват от фуражни растения за усвояване на хранителни вещества и за повишаване на клетъчното налягане се получава. Всичко, което растението не усвоява, преминава покрай него в подпочвените води, където запълва нашите запаси от питейна вода.

Погълнатата вода не се „изчерпва“ или замърсява, а до голяма степен се връща във водния цикъл и пада обратно на земята при следващия дъжд.

Едно е ясно, казва Улрих Граф: класическото разбиране за консумацията на вода не може да обясни стойността на 15 000 литра на килограм говеждо месо. Ако го добавите към количеството за пиене, резултатът е астрономическа цифра: с тегло на клане от 410 кг и период на угояване от 18 месеца, младият бик ще трябва да изпие 6,15 милиона литра през живота си. С 550 дни живот това се равнява на 11 182 литра на ден.

Следователно стойността от 15 000 литра трябва да идва от различен контекст. Решението се крие в концепцията за виртуална вода. Това е изчисление по научен модел. Той прехвърля национално наличния воден резервоар към произвежданите икономически стоки. При говеждо месо дъждът, който пада върху фуражната площ, се включва в изчислението. От тук идват големите числа.

Първоначално моделът на виртуалната вода е трябвало да помогне за превръщането на водата в международно търгувана стока. Не е необходимо водата да се движи по света във физическа форма. Достатъчно е да се вземат предвид количествата, заложени в икономическите блага - при условие, че знаете колко вода има в една икономическа стока.

Виртуалната вода е разделена на три категории:

  • зелена виртуална вода от валежи и естествена почвена влага,
  • синя виртуална вода за изкуствено напояване и
  • сива виртуална вода. Тя може да се използва повторно само в ограничена степен.

За един килограм говеждо месо пропорциите се разбиват, както следва: 14 414 литра зелена, 550 литра синя и 451 литра сива вода, например за почистване и преработка. Това прави общо 15 415 л/кг говеждо месо, като 93,5% се обясняват с валежите.

Изследването „Зеленият, син и сив воден отпечатък за селскостопански животни и продукти от селскостопански животни” на учените Меконен и Хоекстра от 2010 г. се счита за стандартна научна работа върху ключови показатели в селското стопанство. От него разбираме, че всяка страна използва различно количество виртуална вода в производството на говеждо месо.

За Бразилия показателят е 19 488, за Китай - 13 688, за Индия - 16 547, за Русия - 17 220, за Саудитска Арабия - 23 900 и за САЩ - 14 191 литра виртуална вода за един килограм телешко. Германската стойност е 7 712, а за Етиопия - 34 182 литра. Разликата е огромна.

Ако германската стойност се раздели на категориите вода, се получава следната разбивка: От 7 712 л/кг говеждо месо - 6 675 л са зелена, 138 л синя и 900 л сива вода.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

В борба със сушата: Смарт кули за отглеждане на трева за крави

Нова Стратегия за почвите - нова тежест за стопаните?

Мляко за левче - кога мечтите ще станат реалност?