Мекото време предразполага към стимулиране на растежа на трева. Колко бързо обаче ще расте, зависи от плодородието на почвата и кога е било приложено торене. Активната пролетна паша наближава и е добре фермерите да са подготвени максимално, за да се възползват от нея, пише Farmers Journal.

Не е нужно да си потомък на земеделци, за да си истински успешен фермер

Специализираното издание очертава пет съвета за стартиране на ротацията на пашата в средата на април.

Наторете

Влажното време през март не предразполага към торене. С настаняването на по-стабилни условия обаче е добре да подобрите качествата на почвата. Фермерите може да разпръснат азот и сяра върху тревата за паша, за да стимулират растежа й.

Изведете добитъка

Започнете полека-лека да извеждате добитъка. Основен приоритет трябва да ви бъдат младите крави, които искате това лято да се отелят. Ако имате крави с близнаци и такива, които за първи път са се отелили, също ги изведете.

Изберете зоните за паша

Започнете с по-големи зони за паша, за да дадете на животните повече свобода. Може да издигнете временни електрически огради на следния ден след излизането. Може да намалите зоната за паша, след като се уверите, че тревата расте добре и има достатъчно налично покритие за 2-3 дни.

Защитете зоната, където животните са били на паша

След като преместите животните, не забравяйте да защитите мястото, където са пасли. По този начин ще стимулирате възстановяването на тревното покритие.

Ежемесечна ротация

В идеалния случай трябва да ротирате местата за паша поне веднъж на седмица. Ако ви е възможно, дори по два пъти. Оценявайте терените в понеделник и петък. Така ще добиете ясна представа за растежа на тревата и състоянието на земята.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Животновъд: Надяваме се цената на млякото да не пада повече

Най-после: Кампания 2023 г. може да стартира

Разширява се допустимостта на постоянно затревените площи чрез пашуване