Димитър Иванов от хасковското село Лозен и животновъдната ферма на семейството му са на една и съща възраст - 22 години. Именно това, до голяма степен определя пътя, по който е избрал да върви Димитър - отглеждането на животни. Срещаме се с него в Тракийския университет, където е студент по зооинженерство и в същото време посещава безплатните обучения за животновъди на Университета.

Митко, представи себе си и стопанството.
Имаме семейно стопанство в село Лозен, община Любимец. Занимаваме се с отглеждане на крави и овце, както и земя. Фермата е създал баща ми през 2001 г., когато съм се родил. Първо е започнал с овцевъдство, а впоследствие - след като е разширил стопанството - е преценил, че можем да се занимаваме и с говедовъдство. Овцете са около 140, кравите - над 70. С млечно направление са и двата типа животни. Не произвеждаме собствена продукция. Цялата суровина продаваме на мандра.

Какви земеделски култури отглеждате?
Като цяло производството е за нуждите на фермата, за изхранване на животните. Произвеждаме главно фураж - зелени фуражи, бали, силаж.
В повечето случаи, след като теглим чертата, излиза по-рентабилно сами да произвеждаме фуража си.

Какви са актуалните изкупни цени на млякото в района и удовлетворяват ли ви?
Изкупната цена е различна. През миналия месец в района беше между 0,95 лв./л и 1,05 лв./л краве мляко, но от началото на април има спад и изкупната цена е между 0,90 - 0,95 лв./л. За овчето мляко все още няма цена, защото не сме започнали доенето на овцете. 

Ние работим с една мандра. Цената засега, въпреки че има спад, към момента ни удовлетворява, спрямо нуждите на животните и разхода, е добре. Надяваме се да не спада повече.

Колко хора работят в стопанството? Наемате ли работници?
Баща ми и майка ми основно се занимават с фермата. Аз в момента съм студент - уча Зооинженерство в Аграрния факултет на Тракийския университет в Стара Загора, но когато се прибера вкъщи - също се включвам в работата. Имам и двама братя, които все още са ученици, но те също помагат.

Като цяло се опитваме сами да се справяме с работата. Много рядко се налага да наемаме допълнително хора. В случай, че се наложи - то е временна заетост.

Как отглеждате животните - пасищно, оборно?
И по двата начина. В определени месеци от година са на паша, другите месеци са в обора - на вързано отглеждане. 

Ще продължиш ли да се занимаваш с животновъдство?
Смятам, че в нашата държава, въпреки че не се обръща много внимание на животновъдството, има хляб в тази дейност - ако си разбираш от работата и имаш интерес да я работиш. Освен това, откакто се помня, родителите ми се занимават само с животни и ми доставя удоволствие да съм сред тях.