Пазар на едро за ярета в България не съществува от около двайсетина години. Липсва изкупуване и няма нито една кланица, която да работи с ярешко месо.
Това коментира за Агри.БГ Деян Тодоров, председател на Асоциацията за развъждане на млечни породи кози в България и съпредседател в Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). В дните преди Великден търсенето на ярета се увеличава, но отглеждането им отдавна не е рентабилно.
„Продажбите са единствено на дребно, но цената е малко по-ниска от тази на агнешкото месо, което обезсмисля изобщо производство на ярета за месо. Себестойността на едно яре, да се отгледа до 22-23 килограма е 2 пъти по-висока от себестойността на агне със същите килограми“, става ясно от думите на Тодоров.
„Затова няма смисъл да се отглеждат ярета за месо. За съжаление, тази година се наблюдава тенденция за спад и при цените на козето мляко на българския пазар“, коментира още експертът.