Две години след огъня – сградата за животните е направена, къщата за персонала също е почти готова, само дето работна ръка няма. За да запази овцете, на Ваклин Бачов му се налага да се занимава с две други работи, от които прелива средства в животновъдството. 

„Голяма любов са ми животните, но не знам до кога ще издържим“, споделя младият мъж, който преди две години остана без стопанство, след като огънят погълна фермата му. 

Както на много животновъди в страната, пасищата са най-голямата болка на стопанина, който засега разчита на помощта на родителите си и така проблемите с работната ръка се елиминират, макар и временно. „За съжаление земите са частни, а сме много фермери. При нас пасищата и ливадите за косене са малко“, споделя той.

В землището, където работи Ваклин, ливадите са около хиляда декара, а животновъдите са 10-15. „Пазим част от терените за ливади, разпокъсани са и не можем да се разберем да ги сменим. Това е най-големият ми проблем. Ако има пасища, сигурно ще направя животните 300-400“, споделя стопанинът.
В момента Ваклин отглежда 148 животни. Оставил си е млади овце, някои ще отпаднат за догодина, други ще продължат да се отглеждат в стопанството. 

Агнилната кампания при него е започнала доста късно тази година, но за агнетата той има пазар, дори когато не са готови за големите празници. „Мисля, че ще се справим както всеки път. Малко трудно беше миналата година, но ги пласирахме – къде на прекупвачи, къде е на кланици. Не директно на 12 лева, а между 8 и 10 лева“, разказва стопанинът. 

Овцевъд: Цените на агнешкото станаха немислими, няма причини да се покачат

 

В момента търговията с агнешко в района на Велинград върви по 12 лв./кг живо тегло от стопанството. Разбира се, продажбата на едро е най-желана, но прекупвачите не плащат толкова добре – 9 лв./кг е максималната цена за хубавите агнета, която дават търговците. 

„През тази година хората нямат много пари и тези, които пазаруваха по цяло агне, сега питат за половинка. Вече звънят познати, които освен за цената, се интересуват и дали могат да вземат само плешка и бутче“, разказва още животновъдът. 

Това обаче не е опция за него, животните могат да се продават живи и в редки случаи да се заколят на място. В този случай се налага да се наеме касапин, но когото се дават 20-25 лева за услугата. „Хубави са ни животните, но най-големият проблем ни е земята“, категоричен е Ваклин. 

За новата сграда вече е закупена доилна система. Но стопанинът е доста уморен от инвестициите, които прави постоянно. Надява се на мярка в новия програмен период, по която ще може да дооборудва базата, която по негови думи е станала доста модерна. 

Заради липсата на пасища, Ваклин Бачов обмисля възможността да отглежда в бъдеще животните само оборно, но малкото земя за производство на фураж, също го притеснява. 

Междувременно Ваклин е намерил пазар за млякото си и когато започне да дои, може да предава дневно по 100 литра по 2.70 – 2.80 лв./л, което е много добра цена.