В процеса на еволюцията рогата при преживните са създадени, за да се предпазват от хищници и неприятели в борбата помежду им. При отглеждането им при домашни условия често те са причина за наранявания на хората, които се грижат за тях, а и на други животни.В световната животновъдна практика са създадени някои породи без рога, а при рогатите породи се извършва обезроговяване, особено при говедата и козите. Тъй като израсналите рога са силно кръвоснабдени и инервирани, тази манипулация е болезнена и предизвиква стресово състояние, поради което е необходимо тя да се извършва от ветеринарни специалисти. Най-лесно и безопасно е обезроговяването да се направи при телета и ярета между 3- и 5-седмична възраст, когато се появи връхчето (пъпката) на рогата. На тази възраст обезроговяването може да се извърши по два метода – термичен и химичен. При термичния специалният уред се включва в електрическа мрежа до зачервяване, след което се поставя на поникващото рогче, около което предварително мястото е остригано от космите и дезинфекцирано. Нагретият уред се прилепва върху рогчето за около 15 секунди и не трябва да се натиска много силно, за да не увреди черепната кост или мозъкът. След това мястото се намазва с дезинфекционни вещества, за да се предпазят телетата от инфекция. Химичното обезроговяване се извършва със специална паста на около 2-3-седмична възраст, като се намазва мястото, където ще израснат рогцата. Химичните вещества от пастата разрушават зародишните клетки на рогата и те не поникват. При липса на пазара на специални пасти, такива може да се приготвят, като се смесят: 80 г сода каустик, 100 г гасена вар и 100 мл вода. Разбърква се внимателно и образуваната кашица се поставя в малък буркан с винт. При обезроговяването застриганото и дезинфекцирано място се намазва с малко количество, колкото бобено зърно, от тази кашица. С пластмасова или дървена плоска пръчица кашицата се втрива до появата на съвсем леко кървене. Трябва да се внимава сместа да не попада по други части на кожата и особено около очите. И при двата случая телетата или яретата трябва да бъдат добре и безболезнено фиксирани. Обезроговяването при възрастните говеда и кози, когато рогата са израснали, е по-трудно, болезнено и крие опасност от усложнения. В такива случаи е задължително манипулацията да се извършва от специалисти. За целта на фиксираните животни се застригва и дезинфекцира мястото около основата на рогата и се прави местна упойка. Отрязването на рогата става със специална стоманена тел – телен трион с ръкохватка на двата края. Рогата се прерязват на около 2 см над застриганата кожа. След това в кухината се поставя марля, напоена с дезинфекционен разтвор и се прави превръзка за около 2-3 седмици. При възникване на възпалителни процеси незабавно се търси помощта на ветеринарен специалист.