трактор JCB Fastrac 3000 Xtra Екип журналисти от цяла Европа посети в края на м. Декември производствената база на JCB във Великобритания за официалното представяне и тест-драйв на новите модели трактори JCB Fastrac 3200 и 3230 Xtra.

Двата нови моделa запазват изключителните характеристики на своите предшественици - познатото пълно окачване, максимална ефективност на спирачната система, осигуряваща безопасност, разбира се високите скорости, които тракторите поддържат на пътя и равномерното разпределение на теглото, комфортна кабина с удобна система за управление.

Всички тези характеристики са добре познати за серията. Новите допълнителни спецификации правят тракторите JCB Fastrac 3200 и 3230 Xtra изключителни и несъмнено отговарят на изискванията на съвременния фермер - JCB предоставя оптималното съчетание като максимизира потенциала на машините, както на полето, така и на пътя. Новите модели са с мощност съответно 200 и 230 к.с. и достигат скорост от 65 и 80 км/ч. Само едно ниво на оборудване ще замести познатите от преди СТАНДАРТ и PLUS нива.

Обобщено новите ключови характеристики при тракторите от серията Fastrac 3000 Xtra са:

  • P-TRONIC трансмисия с круиз контрол за автоматично превключване на предавките
  • Xtra-Drive функционалност, която осигурява лесно управление, по-малко използване на съединител при шофиране за потегляне и спиране
  • Ново оформление на кабината с подчертан комфорт за оператора, което от своя страна улеснява управлението
  • Допълнителна мощност, осигуряваща добра транспортна скорост
  • Увеличен въртящ момент, осигуряващ по-добро представяне, както на полето, така и на пътя
  • Хидравлична система осигурява променлив поток при използването на по-малко гориво
  • Опцията Headland Turn Assist (HTA) подпомага лесното програмиране на управление на трактора по време на работа
  • Опционалното оборудване с ксенон фарове създава отлични условия за работа дори и през нощта
  • Новият дизайн на климатичната система позволява лесното й управление и благодарение на нея стъклата не се замъгляват от влага
  • Нов дизайн на предния капак за по-съвременна визия

Тракторите от новата серия 3000 Xtra са с P-TRONIC трансмисия с 24 скорости, същата трансмисия, която JCB предлага като стандартна при тракторите си от серията 7000. Тази трансмисия редуцира работата със съединителя и превключването на шестте предавки за всеки от четирите режима на работа се извършва лесно само чрез джойстика. Управлението на посоката става с използването на същия джойстик или чрез лост от лявата страна на оператора, част от опционалното оборудване.

трактор JCB Fastrac 3000 Xtra Трансмисията предлага същата гъвкавост и автоматизация, познати от серията трактори 7000 на JCB. Режимът Drive позволява на трактора да се движи като лек автомобил, когато е на пътя, предвижващ се между обработваемите площи или използван за транспорт. Круиз контрола позволява на оператора да зададе и поддържа оптимална скорост на пътя. На разположение е Autoshift режим, посредством който трактора може да сменя автоматично скоростите на полето в зависимост натоварването на двигателя, в рамките на предварително зададените параметри от оператора.

Новите трактори JCB 3000 са също така оборудвани стандартно с Xtra-Drive управление. Тази иновация означава, че машината може да бъде управлявана само с използването на спирачния педал - като автоматичен автомобил - няма нужда да се използва съединителя, което е идеално при управление на пътя или честата смяна на посоката по време на работа.

Най-забележимата промяна при тракторите Fastrac 3200 и 3230 Xtra е в интериора в кабината, мястото, където оператора прекарва най-много време. Кабината на новите трактори Fastrac сега разполага с подлакътник, познат от сериите трактори 7000 и 8000 на JCB. Подлакътникът синтезира множество функции, които да бъдат под ръка на оператора близо и до джойстика.

трактор JCB Fastrac 3000 Xtra Видимостта е от ключово значение при всеки трактор и новата серия на JCB не прави изключение. Новата конзола с контролните функции, разположена отдясно на оператора, е компактна и е разположена ниско, за да се предостави отлична видимост. В същото време цветния сензорен екран и настройката на работните режими остават на една ръка разстояние от оператора. Сензорният екран позволява на оператора на променя и регулира всички параметри на трактора за неговата оптимална работа.

Въртящият момент при двигателя е повишен с до 22 % в сравнение с предходните трактори от серията 3000. Това дава по-голяма производителност при тежка работа като оран, например. Избираемото увеличение на мощността е част от стандартното оборудване. Светещ бутон позволява на оператора да избира между мощност и икономия. С активиране увеличение на мощността тракторът 3200 Xtra достига мощност до 230 к.с., а моделът 3230 Xtra - 270 к.с. при двете най-високи предавки. Това осигурява бързото ускорение на пътя, както и добро представяне на машината при хълмисти терени.

Хидравличното управление се извършва изключително лесно. Хидравличната помпа е с променлив дебит. Дебитът й при номинална мощност е 132 л/мин. Всъщност дебитът е увеличен с над 25%. Прецизното и точно опериране с клапаните е възможно с използването на контролните функции, вградени в подлакътника, програмиран бутон на джойстика или пък сензорните бутони на екрана с използването на HTA асистента/програмата. Работата на баталната помпата е изключително икономична като изпомпването се извършва съобразно необходимостта.

За подобряване икономичността и ефективността се предлага опцията усилена мощност за инвентар с блокиращи клапани. Това позволява използването хидравлично масло тогава когато е необходимо.

Възможна е и опцията за приоритетен поток. В този случай отпада функцията за разделяне на потока. Това всъщност осигурява постоянен поток на хидравлично масло през зеления клапан, независимо от останалите хидравлични функции, идеално приложение за захранване на вентилатора на сеялка, например.

HTA асистентът е част от опционалното оборудване на всички модели от серията Fastrac 3000 Xtra. Освен тази опция при работа в полето, тракторите могат да бъдат оборудвани с радар за скоростта на движение. Тракторите използват опростената и лесна за използване система, позната от последната серия 7000 на JCB. Системата позволява предварително програмиране на 5 различни операции, всяка от които съдържаща до 15 различни функции. Функциите могат да бъдат свързани помежду си, за да се изпълняват последователно една след друга, осигурявайки моментално или последващо изпълнение през определено разстояние или времеви интервал. Всичко това се извършва с едно натискане на белия бутон на джойстика.

След успеха на ксенон светлините при серията 7000, те присъстват и при новите трактори 3000 Xtra. Светлините осветяват ярко работната площ като позволяват на оператора да поддържа желаната скорост.

Повече информация за новата серия трактори JCB Fastrac 3000 Xtra от дилъра за България Оптиком.

Новата серия трактори JCB Fastrac 3000 Xtra

{youtube}lczNv38Gvks{/youtube}