пръскачки Challenger RoGator 1100 Водещият световен производител на пълната гама селскостопанска техника, компанията AGCO, стартира нова гама от самоходни пръскачки Challenger RoGator 1100.

AGCO Corporation има половин век опит в проектирането и производството на самоходните машини за внасяне на пестициди и торове. Продължавайки да усъвършенства своите разработки в тази област, AGCO редовно актуализира моделите на тези машини с по-модерни. Тази година на Международното изложение на селскостопанска техника „Agrosalon 2012” компанията ще представи нова гама от самоходни пръскачки Challenger RoGator 1100, проектирани специално за нуждите на големите фермери.

Машините от серията 1100 имат резервоар с обем за течности 4200 литра и са оборудвани с щанги с ширина на захвата 30,5 и 36,5 метра. Щангите със сгъваеми секции са регулируеми по височина спрямо повърхността на почвата и са оборудвани с автоматично изравняване Autoboom, което позволява да ги задържа равномерно, независимо от различния релеф и височината на растенията. Благодарение на хидравлично регулируемата ширина на междурелсието, в диапазона от 3,05-3,86 метра и клирънс от 130 сантиметра, Challenger RoGator може да обработва различни култури, дори и в по-късните етапи на вегетация, помагайки на фермерите да оптимизират своя парк от техника. Новите продукти са универсални, тъй като са подходящи както за течни селскостопански химикали, така и за гранулиран тор, което позволява машината да се използва през целия сезон.

За първи път самоходните пръскачки Challenger RoGator са оборудвани с най-новия двигател AGCO Power, с по-голяма ефективност и намален разход на гориво спрямо предшественика си до 6%. По този начин, в зависимост от агротехнически фон, средния размер на земята и разхода на работна течност, той възлиза на 0,75-1,1 л/ха. В комбинация със седемстепенната скоростна купия и усъвършенствана система Advanced Power AGCO се предава повече мощност към колелата за по-добра производителност, дори и в най-трудните условия. В същото време въздушното окачване и гъвкава рама C-образен профил придават на новите модели максимална плавност на хода и висока скорост на работа.

Новите машини са оборудвани с най-съвършената система за пръскане, който няма аналог в света. Високата точност на разпрашване се постига чрез факта, че работната течност се подава в съседни разпръсквачи с разлика в налягането от 0,07 бара, дори и на най-дългата щанга с ширина 36,5 метра. Това е възможно чрез използването на най-новите разработки. Първо, на машината Challenger RoGator е инсталирана помпа за подаване на работната течност, задвижвана от хидравличен мотор и регулирана с помощта на клапан за импулсна модулация. Тази конструкция позволява бързо регулиране на помпата в зависимост от скоростта на пръскане и нормата на прилагане, което намалява риска от излишно или недостатъчно внасяне на химикали.

Второ, за разлика от други аналози на пазара на земеделска техника, монтираните на пръскачката Challenger RoGator тръбопроводи нямат остри ъгли и ограничения, което помага да се осигури равномерно подаване на работната течност. Системата за пневматично почистване на тръбопровода на щангата гарантира минимална загуба на време при смяна на препарата, оптимизирайки работния процес.

Специална награда заслужава кабината на пръскачка Challenger RoGator, която е проектирана специално за машини с подобно предназначение. Тройната филтрация на въздуха елиминира проникването на химикали в кабината, което осигурява на оператора максимална сигурност. Системата за автоматично поддържане на температура в кабината и най-добрата видимост в своя клас гарантират максимален комфорт. Управлението на пръскачката, RoGator Management Center, позволява на оператора да контролира различните функции на машината и да получава необходимата информация за всички от нейните системи, използвайки чувствителния на допир екран.