Най-опасният неприятел по морковите е морковената муха – Psila rosea F., която вреди още по пащърнака, магданоза и целината. Големи вреди по морковите причинява второто поколение мухи, които летят през август. Ларвите от това поколение се срещат до късна есен.

Признаци на нападнати моркови от морковена муха са:

• листата на растенията променят цвета си от червено-виолетов до жълт и изсъхват; •кореноплодите са с неправилна форма, загниват, стават безвкусни, горчиви и негодени за консумация.

Основни в борбата са ограничителните мерки

Борбата с морковената борба е доста трудна, тъй като яйцеснасянето е продължително. Основни са ограничителните мерки, като:

• спазване на сеитбообращение;

• сеитбата на моркови да става на по-голямо отстояние от площите, където е била културата миналата година;

• по-ранна сеитба;

• за предпочитане е почвите за сеитба на моркови да са по-леки;

• разреждане на посе-ва, тъй като гъстите посеви се повреждат по-силно.

При установен масов летеж на морковената муха могат да се приложат и химични пръскания с инсектициди. Подходящи са актелик 50ЕК – 150 мл/дка, децис 25ДГ – 50 г/ дка и др. Няма официално регистрирани инсектициди.

За екологично производство на малки площи, срещу морковената муха между морковите плитко се заравя нарязан на парчета лук. Морковите се нападат и от листни въшки. Морковите се нападат от три вида въшки. Първите два (Dysaphis crataegi, Myzus poersicae), нападат листата на морковите, а третата (Pemphigus bursarius), подземната част. Типично за нападнатите от листни въшки посеви от моркови е, че повредите са на хармани. При нападение на подземната част на растението кореноплодът изостава в развитието си и лесно се изскубва.

Листните въшки по морките се излюпват около средата на април. Повредените моркови от тях могат лесно да се разпознаят по почервеняване на листата и образуваните гали, в които се намира въшката. През май се развива второто поколение на въшките, те са крилати и живораждащи. Освен пряката си вредна дейност, листните въшки са преносители и на вирусни заболявания по морковите, които не се лекуват. За предпазване от листни въшки трябва да се спазва сеитбообръщение и пространствена изолация. Нападнатите растения се унищожават. Пръскането с инсектициди се прилага само при по-късното производство на моркови.

Екологична борба

Въшките могат да се елиминират с растителни извлеци Две изпитани рецепти за борба срещу листните въшки по морковите с извлек от домати или кромид лук:

1. Нарязани наситно 1 кг доматови растения се накисват в 1,5 л вода. След 1 час

извлекът се прецежда, разрежда се със 7 л вода и към него се прибавят 5 мл течен сапун.

2. Извлек от 200 г ситно нарязан кромид лук, накис- нат за 15 часа в 10 л вода. Като прилепител се използва 10 мл течен сапун, който се прибавя към извлека. След прецеждане е готов за пръскане.