Как се провежда борбата с листните въшки?

Борбата с листните въшки трябва да започне още при производството на разсад. Не бива да се допуска засаждане на растения, нападнати от листни въшки, както това става с доматите за ранно производство в полиетиленови съоръжения или с краставиците и дините за ранно полско производство. Необходимо е системно да се оглежда долната страна на листата на растенията и при откриване на листни въшки своевременно да се проведе борба. На открито трябва да се унищожава плевелната растителност и особено овчарската торбичка, лободата, паламидата, слезът, живовлекът, щирът и други видове плевели, които са гостоприемници на въшките и от тях те преминават по зеленчуковите култури. Борбата с плевелите трябва да се води не само в културните площи, но и около тях, тъй като листните въшки преминават от едно място на друго.

По време на разсаждането на доматите, краставиците, пъпешите, пипера, патладжана и други култури растенията се преглеждат, за да се открият своевременно листните въшки по тях. Прегледите продължават и след засаждането на постоянно място. Когато разсадените растения са вече израснали и част от тях са встъпили в плододаване, пръскане с препарати се провежда при 10-15% нападнати растения независимо от количеството на листните въшки.

Младите до 4-ти - 5-и същински лист растения - дини, краставици, пъпеши, тиквички и други, се пръскат с химични препарати непосредствено след установяване на въшките.

Регистрирани препарати за борба с листните въшки

Актара 25 ВГ - 6 гр/дка; Биская 240 ОД - 0.06% (60 мл/дка); БИ-58 - 0.05-0.07% - 200 мл/дка; Данадим прогрес 400 ЕК - 0,05-0,075% за пипер и краставици; Децис 2.5 ЕК - 50 мл/дка; Калипсо 480 СК - 20 мл/дка по пипер с доза 20-40 л/дка; Карате ЗЕОН - 30 мл/дка; Маврик 2 Ф - 0.02% по краставици в оранжерии - 25 мл/дка по краставици на открито; Моспилан 20 СП - 15 гр/дка; Нексид 015 КС - 0,02%; Пикадор 20 СЛ - 0.05%;  Санмайт 20 ВП - 0.075%; Снейк 20 СП - 0.0125%; Талстар 10 ЕК - 20 мл/дка; Суми алфа 5 ЕК - 0.02%; Уорант 20 СЛ - 0.05% (50 мл/дка) за зелена прасковена и памукова; Фюри 10 ЕК - 0.0125% и др.

При младите зеленчукови растения (краставици и домати) в оранжерии на възраст до 6 седмици може да се проведе третиране с препарата Актара 25 ВГ, приложен двукратно през 10-14 дни след разсаждане (40 мл/дка) чрез системата за капково напояване. При по-възрастни (краставици и домати) в оранжерии растения третирането може да е еднократно в доза 80 гр/дек.

Препаратите са силно отровни и е необходимо да се спазват всички предпазни мерки при работа с тях, а също и карантинните срокове. Не трябва да се използва многократно един и същ препарат, тъй като листните въшки много бързо получават резистентност.

Листните въшки имат много естествени врагове (хищници и паразити) - калинки (Coleoptera: Coccinellidae.), златоочици (Neuroptera: Chrysopidae), дървеници, сирфидни мухи (Diptera: Syrphidae), афидиуси и други, които често са в състояние да намалят значително числеността им. Освен това те се заразяват и от причинители на гъбни болести.

Биологичната борба срещу оранжерийната белокрилка посредством паразита Енкарзия формоза (Encarsia formosa) и срещу паяжинообразуващите акари чрез хищният акар Фитосейулус персимилис (Phytoseilus persimilis) допринася за намножаване на листните въшки.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Бяла зелева пеперуда - Pieris brassicae L.

Жълтият лозов акар най-често напада лозата

Ако в градината ви има голи охлюви

Бели листни петна по доматите