Многогодишното растение има силно развито коренище, състоящо се от дебели, дълги, бели корени и нишковидни коренчета. В горния край на дебелите корени има пъпки, от които през пролетта се образуват стъбла - те в почвата са бели, сочни, крехки, с дебелина 1,2 - 2 см богати са на витамини, въглехидрати и белтъчини.

Растението издържа на ниски температури, не понася горещини, вирее най-добре при 12 - 25 градуса, за получаване на качествени свещи е необходимо да се поддържа постоянна умерена почвена влажност. Растението вирее добре на леки глинесто - песъчливи почви, с високо съдържание на органични вещества.

Семената се сеят в края на април в открита леха на 20 - 25 см между редовете. Те изникват бавно, може да ги накиснете за няколко дни във вода, като я подменяте ежедневно, след като порастнат и станат 6 см, се прореждат на 6 - 8 см едно от друго. Растенията засети през пролетта са готови за засаждане на есен, те имат коренище и 3 - 4 стъбла, които се изрязват на няколко сантиметра над почвата и се оставят да презимуват в разсадната леха, загърлени с малко слама и пръст. Така произвеждаме едногодишен разсад с дебели корени и едри пъпки. За да засеете получения разсад напролет, трябва от рано да подготвите мястото.Разхвърлете 5 - 6 кг оборски тор, 20 - 30 гр калиев и 40 - 50 гр суперфосфат на квадратен метър, изорете мястото на дълбочина 35 см и напролет го изравнете. Преди самото разсаждане направете тесни ленти от 40 см, които се редуват с други ленти от 80см. Почвата от тесните ленти се изкопава до 40 см дълбочина и се натрупва върху широките ленти. В канавката посипете тор и накопайте с мотика на 10 - 15 см, а в средата посейте растенията на 40 - 50 см разстояние едно от друго, накрая покрийте с 5 см почва.

През есента на втората и трета година стъблата се режат на височина 8 - 10см. На четвъртата година аспержата започва да образува свещи и рано напролет растенията се покриват с 30 см почва, за да станат свещите сочни и бели. Те се прибират всеки ден, защото позеленяват и загрубяват. Аспержата страда най-често от болестта ръжда,тогава се пръска със серен прах и нападнатите части се унищожават. Аспержите са лек и здравословен зеленчук, съдържат голямо количество витамин С, витамин А, и са подходящо средство за възстановяване на организма след зимния сезон. Отглеждат се бавно и трудно, но вече създадени насажденията се ползват 15 - 20 години.

ВИЖТЕ ОЩЕ:
Кои са по-важните болести при краставиците

Най-важното за вегетационните поливки на зеленчуците?

Фасул - правилната сеитба гаранция за получаване на високи добиви