В миналото главно в южните райони на Англия, са се отглеждали няколко местни породи черни свине. В резултат на кръстосването на есекската и корнуелската породи черни свине се е получила нова порода. Тя е регистрирана в Англия през 1899 г. под името Голяма черна свиня -  наричаща се още Корнвал по името на мястото където е създадена (графството Корнуел).

Голяма черна свиня - Корнвал (Large Black) спада към едрите скорозрели породи от типа за мас. Главата е средно дълга, със слабо вдадена профилна линия. Голяма черна свиня-Корнвал (Large Black) има и големи уши, които са увиснали над очите. Шията и е къса, с добре развита мускулатура. Гръдният кош е дълбок и широк, бъчвообразен. Гърбът и поясницата са широки, а крупата - добре развита, дълга и широка. Бутовете са широки, закръглени, спускат се до скакателните стави. Краката са здрави. Коремът е обемист. Четината е гъста. Кожата и четината са изцяло черни, не се допускат бели петна по тялото.

Нерезите от породата голяма черна свиня - Корнвал (Large Black) достигат жива маса около 300-400 кг, а на свинете майки - 200-300 кг. Плодовитостта е висока. Свинете майки раждат 10-20 и повече прасета в едно прасило.

В България са внесени за първи път свине от породата голяма черна свиня - Корнвал (Large Black) от Беломорието през 1942-1943 г., а по-късно (1955 г.) и от Германия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Общи грижи и отношение към свинете

Хранене и грижи за нерезите

Датският ландрас е една от най-специализираните породи свине за месо

Водата е един от главните елементи на храненето на свинете