Подхранването се прилага при зазимяване, когато пчелните семейства нямат достатъчно запаси, или им се взима част от меда от плодника, при отглеждане на пчелни майки, за по-бързото развитие на пчелните семейства в райони с ранна паша. Традиционно през зимата е подхранването със захарен сироп. Приготвя се от захар и вода в различно съотношение според целта на подхранването. Ако трябва да се попълнят хранителните запаси се прави сироп от 2 кг захар и 1 л вода. При подбудително подхранване съотношението е 1:1, или 1:2 ( захар:вода ). Добре е, когато се приготвя гъст захарен сироп, водата да заври, да се прибави захарта и да се бърка до пълното и разтваряне. през зимния, неактивен период пчелите се подхранват предимно със силно концентрирани храни, при чиято консумация се усвоява всичко. Добре е през зимния период храната да се дава в твърдо състояние,какъвто е случаят с кърмовото тесто. То се приготвя от 3 – 4 части ситно смляна и пресята пудра захар и 1 част мед. Медът трябва да е нектарен и да произхожда от пчелин в който няма заразни болести.
Той предварително се затопля, а ако е кристализирал се разтопява на водня баня.Трябва да се внимава, защото при по – висока температура (107 – 115° С), не само, че се разрушават витамините, ензимите и другите ценни съставки на меда, но неговата плодова захар се кармелизира и става трудно смилаема. Захарта се сипва в широк съд, прави се в средата гнездо и в него се излива топлия мед.
Отначало се бърка с лъжица, а след това с чисти ръце се смесва добре, докато се получи полутвърдо тесто, което не се разлива и запазва формата си, когато се направи на топка. От кърмовата маса се правят питки по 1 – 1,5 кг, увиват се в тънка хартия, която се надупчва, може да се ползва и марля. Подхранването се извършва през някой по – топъл ден. Питките се поставят на мястото на хранилката или върху рамките, ако пчелите са изконсумирали дадената им храна,то след 10 - 15 дни се дава нова питка от кърмова маса. Може да намерите и готова захарно-белтъчна храна произведена от български фирми. Тя е опакована в полиетиленови пликове по 1 кг преди подхранването е добре да се внесат в затоплено помещение, за даможе да се сплескат по-лесно на тънък пласт, като от едната страна полиетиленът се нарязва на тънки ленти с остър нож. Част от лентите се отстраняват преди поставянето на кърмовата маса над пчелното гнездо. През зимата, ако се наложи най-добрата храна за попълване на запасите са питите с мед. Те трябва да престоят половин ден в затоплена стая и чак след това да се поставят в центъра на гнездото, където са съсредоточени най-много пчели.