То бива ориентировъчно и очистително.Младите пчели извъшват ориентировъчно облитане.При слънчево и топло време, около обед, голям брой пчели масово излизат и кацат върху прилетната дъска.
Излитат от нея, летят напред и назад, нагоре и надолу, обърнати са с глава към кошера и се отдалечават на не повече от 2 - 3 метра от него. При всяко следващо облитане те се отдалечават на по-голямо разстояние от кошера. През това време на облитане, пчелите придобиват рефлекс за разположението на входа на кошера и местоположението му в пчелина. Ориентировъчните облитания пчелите се освобождават от събралите се несмлени вещества в дебелото им черво.
Друг вид облитане е очистителното. Към края на зимата, когато има по-топли дни и външната температура стане до 12 - 14 градуса на сянка, пчелите започват да извършват очистително облитане. Те го правят с цел да изхвърлят събралите се по време на зимуването в дебелото им черво нечистотии. Наблюдавайки очистителното облитане, пчеларят може да прецени моментното състояние на пчелните семейства. Ако види, че те летят енергично и дружно, значи всичко е нормално. Ако забележи поединично и бавно излитане на пчелите, разпълзяването им по прилетната дъска, то значи семейството не е в ред. Опитният пчелар трябва да следи за климатичната обстановка и в деня на прогнозираното затопляне да посети пчелина и да наблюдава внимателно облитането на пчелите.