Здравейте приятели.Като специалист занимаващ се на теория и практика с резитбени операции при овощните и лозята повече от 20 години и практикувал както у нас така и в Турция и Гърция искам да споделя някои неща ,които ще подкрепя със снимков материал.
Бях започнал да публикувам във фейсбук някои градини ,които консултирам и на които извършвам резитби.Спрях поради факта,че има и други хора,които го правят.Не искам да бъда отъждествяван с тях.За това по-нататък.
Първо искам да се спра на това що е резитба и нейното влияние върху жизнения цикъл на растенията.Искам да споделя неща,които не съм срещал в литературата и мисля,че биха били полезни.Искам да кажа,че резитбата сама по себе си без растителна защита,наторяване и напояване не е панацея и не би довела до желаните резултати.
Целите,които се гонят са няколко:
-Определя се формировката съобразно сорта,подложката,направлението,за което ще се ползват плодовете
-Поддържат се растенията винаги в оптимално наличие на типовете дървесина-скелетни и полу скелетни клони както и плододаващата дървесина.При липсата на баланс дърветата се оголват в ниската си част,плододаването се изнася към върха,настъпва застаряване,което е поправимо,но след специфична резитба и липса на плододаване за 2-3 години.Не една и две са градините,които съм спасявал по този начин.Кадърната резитба е единствения начин до голяма степен да се избегне алтернативността в плододаването при ябълката и да се постигат редовни като качество и количество добиви.
Има десетки принципи при прилагане на резитба,които ако не се спазват резултатите са плачевни.Някои от тях са ,че трябва да има баланс между подземната и надземната част на растенията.Груба грешка е прекалено силната резитба ,защото се нарушават всички жизнени процеси,а това води до липса на плододаване за дълъг период.Прекалената сгъстеност пък води до проблеми с растителната защита и по-лесното атакуване от болести и неприятели.
Слабите дървета се режат по-силно,а силните по-слабо.Когато дърветата встъпят в плододаване дървесината застарява.Ето защо още 2-3 години преди това започваме да подготвяме техни заместители.В противен случай ще чакаме 2-3 години без доходи до формирането на нова дървесина.Трябва да се наблюдава растежната сила,за да се определи необходимостта и дозата от наторяване.Навсякъде в литературата се казват дози,което е меко казано несериозно.Има случаи когато наторяването на една градина трябва да започне 3 години след засаждането (предпосадъчното наторяване е задължително). В други случаи се подхранва 2-3 пъти през вегетацията.Тук ще се отклоня от темата.Като втора специалност съм технолог по виното.Гледам много технолози задават задачи на агрономите да контролират добива.Тоест да го намалят до 4-500 килограма от декар.Така било във Франция.А те не знаят,че нашите почви в болшинство могат да изхранят 1200 килограма грозде с отлични показатели докато каменистите френски почви и 300 кг е много.Труден е проблема с качествените кадри у нас.
Да продължа с резитбите.Следващия елемент е инструментите.Понеже се надявам това да не се чете от СЕМ и да ме глобят за реклама ще кажа.Режа с ел. ножица INFACO. Има и други марки,но това за мен е мерцедеса на ножиците.Позволява отрязването на клони с голям диаметър точно там където желаем.Обикаляйки из страната съм виждал какво ли не.Дядовци и баби с ръчни ножици подстригват оттук оттам премахвайки тънките плододаващи клони.Това води до намаляне на добива с над 20% . Отделно отрезите са неравни,нащърбени ,отличен вход за болести.Ножиците с рамена са също толкова вредни.Никога не може да се фиксира острието там където трябва да се реже.Отделно от това не може да се проникне с тях където е необходимо.За трионите да не говорим.При една стара градина където е необходимо да се премахната клони с диаметър 7-8 см продуктивността е равна на нула.Резачите се спасяват премахвайки по-тънките клони.Имитация.За това съм взела моторен трион ЩИЛ 150.Тежи 3 кг,държи се с едната ръка и премахването наклони,които с трион би ни отнело 3-4 минути тук изчезват за 5-6 секунди.
И най-обширната тема.Това са специалистите.При обикалянето ми из страната и не само(и в Турция и Гърция няма кой знае колко добри специалисти) с тъга отбелязвам,че едва 7-8 процента от градините са правилно подрязани.Изпадам в ужас когато чуя фразата „бригада за резитби“.Това са група хора,които са водени от един човек в 99% от случаите не по-знаещ от тях.Поразиите,които нанасят са жестоки,трагични.Някои от „главатарите“ са дори и научни кадри от университети,което е вече позор.Прави се пазарлък,влизат и….Няма да забравя за една градина 200 декара череши на 12 години с общ добив 8 (ОСЕМ) тона.Или друга собственикът на която е консултиран 5 години да не извършва никави резитби.Когато я видях беше на 3 години.Дърветата се състояха от стебло и 2-3 голо клона с височина 3 метра.И след тези 3 метра тук там имаше някое слабо клонче.Трябваше да я връщам от начало,на следващата година да я дооформям и тази третата поред година добива беше 1300 кг първокачествени череши.И още много и много.
Резитбата е като всяко изкуство.Трябват 10% талант и 90% труд.Да наблюдаваш,да мислиш,да четеш,да експериментираш.Не може нито без талант,нито без труд.Няма да се обидя ако ми кажат ,че не мога да свиря на китара,защото не мога да свиря на китара.Но защо това да не важи за всички.Знам,че резитбата е добре платен труд.Но мисли ли се за хората,които са вложили последните си пари или са теглили заем дори и се надяват на добив и възвръщаемост.Винаги съм казвал,че няма по-лесно от това да намеря 10 роми,да им дам по една ножица.Днес ако изработят по 60 лв,а им дам по 40 ще взема без труд 200 лева.Но това да значи да се подиграя на очакванията и надеждите на хората.Нещо,което не мога да си позволя.
Гледал съм какво ли не.Препоръчват се от „специалисти“ такива разстояния на засаждане,че след 3-4 години не може да се мине пълзешком камо ли да влезе техника.И това,защото ще продадат 20-30 броя на декар повече.Препоръчват се формировки като „испански храст“,която е доказано безсперспективна или модната напоследък UFO.Една формировка създадена експериментално в САЩ,но несъвместима със самата природа на растението.Има само един огромен плюс-огромния брой дървета в декар в пъти надвишаващ нормалното.Тоест горещо препоръчвана от търговците на посадъчен материал.За качеството на посадъчния материал и смешната нормативна база,която позволява всеки без образование,знания и опит да започне бизнес с такъв не ми се говори.Пак сме на първо място отзад напред в света.
Мога да разсъждавам още много в този дух.Дано съм бил полезен.А сега и коментар на някои неща,на които се натъкнах тук в нета.От доста време наблюдавам постовете на една личност и дето се вика да му мислят повервалите,но като човек ,който има някакви морални принципи не мога да премълча.Става дума за https://www.facebook.com/profile.php…
Нека да разгледаме и коментирам това,което виждам.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1464153350277376&set=pcb.1464153873610657&type=3&theater
Първо прочетете текста.Череши за преработка с размер максимум 23 мм.Забележете,че точно млади клони пълни с плодни пъпки,които биха дали голямо количество плод са на земята,а са оставени прекалено дългите клони,които ще се огънат при натоварване,а след плододаването ще се оголят,което ще намали драстично добива и ще доведе до ползването на стълби,за да се берат върховете.Начин за спасяване-кадърна резитба в продължение на 2-3 години,за да се поднови и свали на височина короната.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1462232230469488&set=a.1462232427136135.1073741830.100000481758476&type=3&theater
След безумния коментар за хабитус,стабилизиране и прочие глупости виждаме нещо,което може да се приложи в дюлята на двора,но не и в промишлено насаждение.Освен ако не си закараме на полето банциг и 5-6 кубика дъски.Спасение има и то елементарно.Нарича се знание , можене и мислене.
Идва тежката артилерия:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1459817267377651&set=pcb.1459819184044126&type=3&theater
Проследете метаморфозите на горкото дърво.Както и обясненията ,които са несвързана канонада от фрази.Както писах по-горе едно от най-важните правила в резитбата е спазването на правилно съотношение между надземна и подземна част.Виждате колко жизнено е дървото.И каква част е останала от него.Не повече от 20 %.Представете си какъв шок е за растението.Корена е пращал нагоре сокове за цялата листна маса,тя пък е фотосинтезирала и е захранвала растението с хранителни вещества.Представете си че вие сте на маратон и изведнаж ви блокират 80 % от белия дроб.Ще се срутите в колапс.Ето това е станало.Какво ще стане.След дългия шок растението ще се възстанови и от следващата година поради силната коренова система ще започне някакъв див неконтролируем растеж.Дори и да е заложило плодни пъпки те няма да се развият по определени причини.Решението е 2 КАЧЕСТВЕНИ резитби през следващата година и 2 през по-следващата ,за да се върнат под контрол нещата.И Отдалечаване на първите плодове с минимум 2 години.Честито
Тук:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1457059490986762&set=pcb.1457064597652918&type=3&theater
Круши.Ако „колегата“ знаеше растежните особености на крушите….Освен това същото безумно осакатяване.Оставяне на дървото без листна маса,прекалено дългите и тънки клони,които ще се огънат през следващия сезон.И нещо изумително.На този растеж се говори за НАТОРЯВАНЕ!!!!Все едно на един огън да му сипваш бензин.Плодове?Забравете.
Да отидем при сливите:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1450025438356834&set=pcb.1450025681690143&type=3&theater
Вече не ми се коментира речника на „колегата“.Погледнете еднометровите тънки клончета,стърчащи в небесата.През следващата година те ще се пречупят от плода.В същото време са правени отрези точно там където не трябва,което ще образува една странна корона.За щастие сливата е дуракоустойчиво дърво.След 2 правилни резитби и 2 години с 50% от нормалния добив нещата са поправими.
Същото:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1449186825107362&set=pcb.1449194325106612&type=3&theater
Круши:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1446863228673055&set=pcb.1446864038672974&type=3&theater
ЗАЩО са премахнати тънките клони.Плодните пъпки във въздуха ли ще растат?Няма клони,няма листа,няма плод.Три години
Череша:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1446852752007436&set=pcb.1446853152007396&type=3&theater
Идентична с един от горните постове,които съм коментирал.Оставени са 3 клона.През следващата година ще тръгнат леторасти от върховете им,а надолу ще се формират голи скелетни клони.Беритбата след доста години ще е само от стълба.
Млади сливи:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1425717894120922&set=pcb.1425718310787547&type=3&theater
Тук вече имаме нещо добро.И това е опита на „специалиста“ за художествени снимки.Нищо повече.Аз не бих оставил само 4 скелетни клона без поне 2-3 за резерва.Първо ще „заповядат“ на корена да им праща хранителни вещества,той ще тръгне надолу да им ги търси,ще заякне.А и представете си ако едно преяло врабче кацне и счупи някой клон както често се случва.Нарушава се симетрията.
А красотата е симетрия (доктор Енчев)

Вижте , приятели.Това,което съм коментирал е много малка част от това,което виждам.Поразиите,направени на всички насаждения,които са снимани са жестоки и ще доведат за дълъг период до много по-ниски добиви от възможните.Това,че съм коментирал тези снимки не значи,че имам нещо против човека,извършил ги.Както казах това са над 90 % от градините ни.Виждал съм така консултирана градина,че 0т 500 декара орех и лешник над 95% бяха загинали.А консултантът е кадър на АУ познат навсякъде у нас.Консултирал и рязал съм половината от черешова градина отглеждана от двама човека.Единия почти не полагаше грижи за половината си.Добивът му тази пролет беше около 300 кг/декар.Частта под мой контрол след 2 години даде 1200 кг от декар плод с отлично качество.Говоря за сорт ВАН със едрина 11-14 грама(при 7грама по книгите) и 30-32 мм в диаметър(24 мм по книгите).Разходите на клиента ми бяха със 100 лева на декар повече от на другия.Направете си сами сметката.Казвам го не за да се хваля,а за да добите представа до какво водят правилните действия.Винаги съм казвал ,че може един декар ада се гледа с 500 лв и резултата да е лош,може и със 100 лв и добивите да са отлични. Специалисти-коректни и знаещи е трудно да се намерят,но ги има.Намерете ги и ще сте доволни и успели.